dissabte, 26 de novembre del 2016

CAPÍTOL 121: A TXÈQUIA NO VAM TROBAR CAP SANTA RITA.

                                     

El mes de setembre de 1998 anàrem a Txèquia des de Dresden (Alemanya).

Al seu excepcional Museu de pintura (Gemäldegalerie), vam descobrir que els angelets  de moda en aquell moment són als peus de “La Madonna Sixtina” (Sixtinische Madonna) de Rafael, un dels quadres estrella del Museu.


Des de Dresden a la frontera txeca vam passar per Bastei. És un conjunt de roques enormes, amb molts camins per fer excursions i un mirador excepcional sobre el riu Elba.


KARLOVY VARY
La primera nit van dormir a Karlovy Vary, la ciutat termal més antiga de Bohèmia. Junt amb Frantiskovy Lazne i Mariánské Lázne, formen el “triangle de les Bermudes” de les aigües mineromedicinals txeques. Beethoven, Liszt, Chopin, Goethe, Freud i Karl Marx entre d’altres famosos, hi venien a fer estada. Ens costà trobar-hi allotjament, perquè arribàrem tard.

L’endemà vam visitar el centre, que és travessat pel riu Teplá. Al llarg de 3 km hi ha els hotels-balnearis i les botigues. 

Al fons, l’església de Santa Maria Magdalena. No vam tenir altre remei que veure-la a través d’una reixa que n’impedia l’accés.

CASTELL DE LOKET

Per anar a Cheb vam passar pel castell de Loket, que estava tancat.

CHEB

Cheb és a la frontera alemanya. La plaça Major amb les cases medievals n’és el major atractiu. L’església també s’havia de mirar a través d’una reixa.

FRANTISKOVY LÁZNE


La ciutat termal de Frantiskovy Lázne no ens va fer el pes. Ens vam perdre pel bosc;  sort d’un alemany jubilat que ens acompanyà fins on havíem deixat el cotxe. A la foto, el principal carrer comercial anomenat Národni.

MARIÁNSKÉ LÁZNE (MARIENBAD)

Marianské Lázne ens va enamorar, malgrat la pluja i el fred. Hi ha les termes més famoses de Txèquia:  40 brolladors d’aigua freda que té gust d’ostres  (5 pessetes el got). 

Al centre vam visitar la Columnata Lásenská (ex-Máximo Gorki), amb la Zpivajici Fontana (font cantant) a primer pla.

A les hores senars, la Zpivajici fontana s’engega acompanyada de  música. A la nit, a més, llum i color. Hi ha monuments dels famosos que havien visitat les termes: Goethe, Chopin, Nicolau II...

PRAGA

A Praga ens allotjàrem a l’hotel “U Semika”, assenyalat al plànol amb una fletxa negra. És als peus de les muralles del castell Vysehrad, a prop del riu Moldava. El vam reservar a l’autopista, a l’entrada de la ciutat. Tenia aparcament i l’esmorzar era de primera. La línia vermella és el trajecte del tramvia que ens portava al centre. 

La plaça de Sant Wenceslau (Václavské Námesti) és al centre de la ciutat nova.

Al fons, el Museu Nacional (Národni Muzeum) i, a primer pla, el Memorial Jan Palach, l’estudiant que es va immolar, cremant-se, durant la primavera de Praga.

La plaça de la Ciutat Vella (Staromestské Námesti) i el castell són els llocs històrics més importants de Praga. A la foto, l’església Tyn (Panna Marie Pred Tynem), fotografiada des de la torre de l’Ajuntament.

El famós rellotge astronòmic de l’Ajuntament Vell.    

El monument al teòleg Jan Hus és al centre de la plaça. Fou precursor de la Reforma protestant, i morí l’any 1415 a la foguera, acusat d’heretgia.

El pont de Karlos (Karluv Most) connecta la ciutat vella amb la ciutat petita (Malá Strana). És el pont més antic d’Europa després del de Ratisbona.

Abans de creuar el pont, ens vam aturar davant el monument al compositor Bedrich Smetana.

Al pont hi ha 30 estàtues.    

I molta animació.

A l’altre costat del pont hi ha la porta d’entrada a la Malá Strana, el barri que és al peu del castell.

Pel carrer Nerudova, dedicat a Pablo Neruda, vam pujar al castell. El nom real de Pablo Neruda era Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, i va triar el pseudònim de Neruda en honor de l’escriptor txec Jan Neruda.

A l’església Ntra. Sra. de les Victòries hi ha el famós  “Nen Jesús de Praga”.

La Sinagoga Staronová és una de les més antigues d’Europa.


Al cementiri de Vysehrad, al costat de l’església de Sant Pere i Sant Pau, hi ha les tombes dels compositors  Antonin Dvorak (autor de la Simfonia del nou món) i Bedrich Smetana, representants de l’estil musical lligat al nacionalisme txec.

KUTNÁ HORA

És a 65 km a l’est de Praga, a la Bohèmia Central. Visitàrem la catedral de Santa Bàrbara -la segona en importància de Txèquia després de la de San Vito de Praga-. Hi van viure els reis de Bohèmia i fou molt rica gràcies a unes mines de plata que  es poden visitar.

JIHLAVA

En direcció sud vam entrar a dinar a Jihlava. Aquí passà la infància Gustav Mahler. A la gran plaça (una de les més grans de Txèquia) vam fotografiar l’església dels Jesuïtes, i vam dinar  al restaurant “Rodnicni Hestmanuv Senk”. Malgrat que era un restaurant “finolis”, per anar al WC s’havia de posar una moneda perquè s’obrís la porta. La moneda la posava el restaurant...


TELC


 Telc és patrimoni de l’UNESCO. La plaça valia la pena. Com que érem a Bohèmia vam comprar “vidres”...


CESKE BUDEJOVICE


 De Telce a Ceske Budejovice (70 km) va ploure durant tot el viatge, però parà quan vam arribar.  És la capital de Bohèmia meridional,  ciutat industrial i universitària de 100.000 habitants. Aquí fabriquen la cervesa Budweiser. El director d’un banc ens guià fins al centre i ens va permetre deixar el cotxe al pàrquing del banc. Quan vam anar a buscar el cotxe vaig fer aquesta foto, i de seguida va venir un guàrdia a parlar amb nosaltres: estava prohibit fer fotos als bancs.



La plaça de l’Ajuntament  és una de les més boniques i més grans de Bohèmia meridional, amb edificis d’estil gòtic, renaixentista i barroc.

 A la plaça hi ha la font de Samsó (Samsonova kasna), la font barroca més gran de Txèquia.  A l’església de San Nicolau hi ha un orgue que es fa mirar. A la plaça hi ha el Grand Hotel; com que una habitació costava 2.800 kr, vam preferir fer 25 km i anar a dormir a Cesky Krumlov.


CESKÝ KRUMLOV


 Pel camí, Isabel va comentar, en broma, que abans de dormir al Grand Hotel preferia dormir a la pensió de la senyora Maria. I ves per on, a Ceský Krumlov vam dormir a la Pensió Marie (800 kr amb l’esmorzar). Era als afores del poble, correctíssima.
 
 Ceský Krumlov és un poble medieval de 15.000 habitants, al sud-oest del país. És patrimoni mundial de l’UNESCO, i el centre històric és com un conte de fades.



El castell és el més gran de Txèquia després del de Praga. Vista del castell des del pont i vista del poble des del castell (la fletxa vermella assenyala la Pensió Marie). Vam pujar 167 escales.

A la nit vam sopar al restaurant Konvice, el millor àpat de Txèquia. Hi havia molts alemanys. Quan vam anar a buscar el cotxe, hi havia una multa d’aparcament amb una nota que deia que l’endemà anéssim a l’Ajuntament a pagar-la. No comment...
L’endemà vam anar a Àustria per una carretera estreta que corria per la vora del riu Ultava. Fou una delícia. No vam parar fins a Linz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada