dimarts, 4 de juny del 2019

CAPÍTOL 193: NIÇA-BARCELONA: FESTA DE SANTA RITA (2019).

El mes de maig vam fer un viatge a França, Suïssa, Alemanya i Itàlia darrere  Santa Rita. A la tornada, vaig aprofitar per fer un tast de la festa de Santa Rita a Niça i encara vaig tenir temps d’acudir a la cita anual a l’església de Sant Agustí de Barcelona.

FESTA DE SANTA RITA A NIÇA

A l’església de l’Anunciació, més coneguda com l’església de Santa Rita, se celebra una de les festes de la santa més important de França. 


Al programa de la festa vaig veure que el dia 21, a dos quarts de cinc de la tarda, feien la primera missa de la festa amb la benedicció de les roses. Vam deixar el cotxe al pàrquing de le Cours Saleya, el principal carrer de vianants del “Vieux Nice”.


L’església és molt a prop, a la rue de la Poissonnerie (Carrièra San Jaume, en occità).



Al costat de la porta d’entrada hi havia un aparador fent propaganda de la festa (novetat). 


A l’altre costat hi havia una parada de roses, insignificant si la comparem amb les parades de la plaça de Sant Agustí de Barcelona.


Entrant a mà esquerra hi ha la capella de Santa Rita, que era plena de flors. A Barcelona, la gent fa cua per portar les roses a l’altar de Santa Rita. A Niça només fan la benedicció de les roses.



Dos detalls de la capella de Santa Rita. 



A l’altar Major hi havia un gran quadre de la santa i també era ple de flors. Feia molt de goig.


Puntualment va començar la missa, oficiada per Patrice Véraquin, rector de l’església, acompanyat de tres capellans més. L’església era plena, però és molt més petita que l’església de Sant Agustí de Barcelona.


Als bancs hi havia uns fulls impresos per poder seguir la cerimònia. 


A la trona, una noia estava transmetent en directe la missa a través de la web i de la pàgina de facebook de l’església.


Quan va acabar la missa es procedí a la benedicció de les roses. Hi havia algú que es queixava perquè el capellà només va recórrer el passadís central i no li havia arribat l’aigua de la benedicció. A Barcelona recorren tota l’església i deixen ben mullats als devots. 


Vaig veure que hi havia un full per poder demanar favors a Santa Rita.


I una caixa on dipositar-lo.

Aquest fou el tast de la festa de Santa Rita de Niça.

FESTA DE SANTA RITA A BARCELONA

L’endemà a la tarda vaig arribar a Barcelona i no em vaig voler perdre la tradició d’anar a l’església de Sant Agustí.



A quarts de set les parades de roses de la plaça o estaven buides o havien plegat. Als matins, la plaça fa molt de goig.


A la reixa de l’entrada hi havia una gran fotografia, que cada any anys és diferent.



Era tard, però la cua per portar roses a l’altar de Santa Rita encara era llarga. Aquesta tradició no existeix a Niça.



A Niça, el dia de Santa Rita fan vuit celebracions amb la benedicció de les roses. A Barcelona es fa la benedicció cada mitja hora durant tot el dia.

Un any més, he pogut celebrar la festa de Santa Rita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada