dijous, 16 de desembre del 2021

CAPÍTOL 254: LA SANTA RITA I L’ALTAR MAJOR DEL SANTUARI DEL BOM JESÚS DE MATOSINHOS (PORTUGAL).


Matosinhos és una ciutat a 9 km al nord-oest de Porto. És la platja de Porto i el lloc on hi ha els restaurants de peix. Nosaltres hi vam anar per visitar el Santuari del Bom Jesús de Matosinhos, perquè la primera vegada que hi anàrem, fa 24 anys,  era tancat. Des de Porto s’hi pot arribar en Metro.


D’estil renaixentista, fou construït durant els anys 1559 al 1579. La porta principal està decorada per un medalló amb una petxina de vieira. Als nínxols laterals hi ha unes estàtues de Sant Pere i Sant Pau.


L’any 1736, Nicolau Nasoni, arquitecte i pintor italià establert a Portugal, el restaurà convertint-lo al barroc. L’any 1982 fou declarat Monument d’interès públic. 




Al primer altar a la dreta hi ha Santa Rita. Era el nostre objectiu.





La manera de creuar els braços és molt original, no és gens freqüent.  A la mà dreta porta el crucifix i a l’esquerra la palma, típica de les Santes Rites portugueses.


L’altar Major del santuari és espectacular i em va agradar molt.  És al fons de la foto. 



Presideix l’altar un Crist crucificat de quasi dos metres. És una talla dels segles XII-XIII. Té una asimetria simbòlica, l’ull esquerre mira al cel i l’ull dret a la Terra, simbiosi entre Déu i l’home


A la dreta i a l’esquerra del Crist hi ha aquests dos personatges en el seu corresponen nínxol. 



A l’entrada de l’altar, hi ha dues columnes amb aquestes estàtues.

 

A les parets laterals hi ha representada la Passió de Jesús, com veureu tot seguit: 











Entre cada compartiment del retaule hi ha uns àngels com el de la foto.





A la Capella dels Pescadors de Matosinhos hi ha unes rajoles blaves que recorden la tragèdia de la nit del 1 al 2 de desembre de 1947: una gran tempesta provocà la mort de 152 pescadors.

Aquesta escultura de la platja de Matosinhos (“Tragèdia do Mar”, de José João Brito) també recorda el naufragi on van morir 152 pescadors, deixant 72 vídues i 152 orfes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada