dimarts, 7 de juny del 2022

CAPÍTOL 266: LA FESTA DE SANTA RITA A LA CASA VICENS DE BARCELONA (ANY 2022).

La casa Vicens és un edifici modernista del carrer Carolines, número 24. Fou la primera casa que construí Gaudí, un encàrrec del primer propietari, Manuel Vicens Muntaner, l’any 1878.  



L’any 1925, Antoni Jover, el segon propietari, n’amplià els jardins i, a la cantonada del carrer Carolines amb l’antiga riera de Cassoles (després  Príncep d’Astúries i actualment Riera de Cassoles), hi va fer construir un templet circular on hi havia una font i una capella amb la imatge de Santa Rita (a la foto, en primer pla, la font de Santa Rita i, al fons, la casa Vicens). Amb unes grans lletres hi deia:  “Manantial agua Santa Rita”. L’aigua venia de Collserola i tenia propietats curatives: un vas ple fins a dalt valia 25 cèntims. Va néixer una tradició: el dia de Santa Rita els veïns visitaven la capella. 

L’any 1946 es va vendre una part del jardí, i la font i la capella van quedar aïllades de l’edifici.


L’any 1963  es va enderrocar la capella de Santa Rita per construir-hi el bloc de pisos que hi ha actualment (La Vanguardia del dia 23 de maig de 1963). L’extensa finca que hi havia al principi quedà reduïda a la configuració actual. L’any 1969 fou declarat Monument històric artístic i, l’any 2005, Patrimoni Mundial de la Humanitat per l’UNESCO, juntament amb la Cripta de la Colònia Güell, la Casa Batlló i la façana de la Nativitat i la cripta de la Sagrada Família. 


La celebració de la festa de Santa Rita es desplaçà a una petita capella que van edificar al jardí de la casa Vicens. 



L’any 2014, la MoraBank va comprar l’edifici amb l’objectiu de rehabilitar-lo i obrir-lo a la visita pública. Aquell any, la festa de Santa Rita encara se celebrà a la capella del jardí de la Casa Vicens.



L’any 2015 es van iniciar les obres i, per primera vegada, la imatge de Santa Rita es traslladà a l’església de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, que és a uns 50 metres de la casa Vicens (carrer Carolines 16). Allí es va celebrar la festa amb la benedicció de les roses. 



L’any 2018  fou la primera vegada que es va celebrar la festa de Santa Rita a la Casa Vicens restaurada. La tradicional missa se celebrà com els últims anys a l’església de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül,  i la benedicció de les roses s’impartí a les dotze del migdia al jardí de la Casa Vicens.



Al lloc on hi havia la capella de Santa Rita hi ha una cafeteria gestionada per l’Escola d’Hostaleria Hofmann. A la dreta de la façana de la cafeteria es pot veure una fornícula on van dir que s’instal·laria la imatge de Santa Rita. Però som a l’any 2022 i continua a l’església. 

 

LA FESTA DE L’ANY 2022


Els últims 3 anys no s’havia celebrat la festa per culpa de la pandèmia, però enguany s’hi ha tornat. 



A les onze es va celebrar la missa a l’església de  les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, que és al costat. 


Jo vaig arribar a quarts de dotze i el carrer estava molt animat; i la cua per entrar a la Casa Vicens per la benedicció de les roses era molt llarga. 


I la cua per comprar les roses, també. 


A les dotze van obrir la casa Vicens. Com que hi havia molta gent, la benedicció es va fer en grups.


El moment de la benedicció. 


Al jardí hi havia un gran panell explicant la tradició de la festa de Santa Rita a la casa Vicens, en tres idiomes.

 

I d’aquesta manera, engany, les meves roses de Santa Rita van ser beneïdes dues vegades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada