En el capítol anterior hem explicat com i perquè es va produir l’estigmatització de Santa Rita.
He pogut fotografiar 38 imatges de Santa Rita que mostren el moment del clavament de l’espina de Crist al seu front. Predominen els quadres (24) però també hi ha 6 murals, 4 vidrieres, 2 imatges i 1 baix relleu. La majoria són d’Itàlia (27) però també n’hi ha 4 de l’Estat Espanyol, 2 d’Alemanya i 1 de França, Bèlgica, Portugal, Àustria, Egipte i Guatemala.
En la majoria de casos Santa Rita està agenollada pregant i es veu com l’espina passa de la corona de Crist al seu front representat per un raig de llum. En molts quadres un grup d’àngels miren des del cel com es produeix la estigmatització.
EN PRIMER LLOC VEUREM ALGUNS EXEMPLES DELS QUADRES MÉS CLÀSSICS:
Capo Orlando (Sicília-Itàlia): Chiesa de Maria Santíssima de Porto Salvo. |
Cosenza (Calabria-Itàlia): Chiesa del Carmine. |
Artà (Mallorca): Església de Sant Francesc.
|
La Spezia (Liguria-Itàlia): Chiesa de la Madonna de la Salute.
|
Guatemala City: Iglesia de Santa Catalina. |
Palma de Mallorca: Església dels Socors. |
Molina de Aragón (Guadalajara): Parador de Santa Rita.
|
Vaig anar a sopar al restaurant “Rafa”. A la barra hi havia uns sis o set homes del poble. Va entrar un altre home del poble amb un xandall del Barça i els de la barra se’n van fotre. Ell va contestar “Envidia, envidia”. Quan vaig marxar vaig anar fins la barra, vaig felicitar a l’home del xandall i dirigint-me a la resta vaig cridar “Visca el Barça” i no vaig anar a parar a la foguera. L’endemà el Barça guanyaria la Champions contra el Manchester.
Barcelona: Església de Sant Ramon Nonat. |
El quadro que ens ocupa està a la capella de Santa Rita al costat d’una de les imatges més grans que he fotografiat.
AQUEST GRUP ÉS SEMBLANT A L’ANTERIOR PERÒ HI HA ALGUNES DIFERENCIES:
Milano (Lombardia-Itàlia): Chiesa de Santa Eufemia. |
Siracusa (Sicília-Itàlia): Chiesa de San Francesco. |
Venezia (Veneto-Itàlia): Chiesa de Santa Fosca.
|
Napoli (Campania-Itàlia): Chiesa de Santa Maria Incoronatela nella Pieta del Turchini. |
La primera vegada que vaig anar a Cadaquès no vaig poder baixar del cotxe perquè no vaig trobar cap aparcament. El dia 19 de maig de 2006 em va passar una cosa semblant a Nàpols. Vam arribar a quarts d’onze del matí i vam entrar per la Via Cristoforo Colombo, a la vora del mar.
Vaig preguntar on estava la catedral i em van contestar que havia d’aparcar al carrer on estàvem i anar a peu. No hi havia cap aparcament. Un home ens va dir que el seguíssim que més endavant hi havia un lloc que es podia aparcar. Era un petit solar on hi havia uns quinze cotxes amuntegats. L’home, que tenia una pinta poc fiable, li va dir al noi que vigilava els cotxes que ens tractés bé, i a nosaltres que anéssim amb ell que ens invitava a un cafè. Havia de deixar el cotxe amb les claus. Potser es creuen que som tontos !! Vaig tirar endavant fins la piazza del Municipio. Inclús els llocs on no es podia aparcar estaven plens. Un napolità em va indicar un pàrquing “custodito”, de pagament.
El carrer era contra direcció i vaig tenir de fer una bona volta. Vaig veure un pàrquing i m’hi vaig posar. Quan estava a mitja baixada un home em va preguntar si estava a l’hotel. Com no hi estava no podia quedar-m’hi i vaig tenir de sortir de cul fent marxa enrere refent la baixada .
Vaig veure el pàrquing que ens havien indicat. Vaig tenir una gran alegria. Posava “Libero” en verd. Vam baixar dos pisos i a l’arribar al pàrquing tots els cotxes estaven amuntegats (o sigui que havia de deixar les claus) i en un gran cartell posava que no responien dels objectes deixats al cotxe. Quan li vaig dir al noi que no em quedava, va contestar que tenia de fer marxa enrere i sortir per on havia entrat (altre cop de cul).
Vam tornar a la piazza Municipio i com hi havia dos esglésies a prop, Isabel va vigilar el cotxe mentre jo anava a fotografiar una Santa Rita a la chiesa de Santa Maria Incoronatella nella Pieta dei Turchini. A la façana hi havia una bandera turca, era l’església dels turcs (turchini).
Davant de l’església hi havia l’hotel Jolly. Al carrer molta gent. Vaig preguntar que passava: al final de mes hi havia eleccions municipals i Berlusconi estava a l’hotel fent un míting.
Em vaig atabalar tant amb la circulació de Nàpols, que vam fugir pitant, això si, amb la Santa Rita dels turcs al sac.
El mes de maig de l’any 2002 vam fer un creuer que va amarrar a Gènova. A la chiesa de la Consolazioni hi havia un altar amb un magnífic quadre de Santa Rita molt adornat amb domassos i flors perquè al cap de tres dies era el dia de la seva festa. Estàvem fent la Missa dels diumenges i l’església estava plena. En va cridar l’atenció que hi havia un gos molt gran assegut al costat d’una parella. A Gènova fins i tot els gossos van a Missa.
Genova (Liguria-Itàlia): Chiesa de la Consolazioni. |
El mes de maig de l’any 2002 vam fer un creuer que va amarrar a Gènova. A la chiesa de la Consolazioni hi havia un altar amb un magnífic quadre de Santa Rita molt adornat amb domassos i flors perquè al cap de tres dies era el dia de la seva festa. Estàvem fent la Missa dels diumenges i l’església estava plena. En va cridar l’atenció que hi havia un gos molt gran assegut al costat d’una parella. A Gènova fins i tot els gossos van a Missa.
Milano (Lombardia-Itàlia): Santuario de Santa Rita. |
Viena (Àustria): Augustinerkirche. |
Menfi (Sicília-Itàlia): Chiesa de la Conzolacioni. |
Gemershausen (Alemanya): Rita Kapelle de l’Augustiner Klosterkirche. |
Napoli (Campania-Itàlia): Santa Rita alla Salute. |
Les següents Santes Rites estan en murals:
Catanzaro Lido (Calabria-Itàlia): Chiesa del Sacro Cuore. |
El dia 8 de maig de 2006 vam dormir a Catanzaro Lido que és la platja de Catanzaro, ciutat situada a uns 15 km a l’interior i una de les ciutats importants de Calabria. Vam sopar al restaurant “Piccolo mondo” del passeig marítim situat damunt de l’aigua. La primera impressió va ser molt bona. Quan vam acabar de sopar no tant.
De primer vam menjar mitja ració “d’antipasto de mare” i mig “rissoto de mare” que es podien menjar. De segon una “grillada de mare” que va sortir socarrimada. Només es podia menjar un tros petit de llobarro. Lo demés cremat. No m’explico com no vaig protestar i no vaig armar una de grossa. Potser perquè tot plegat només va costar 30 euros. Quan vam pagar ens vam assabentar que la propietària es deia Rita. Ara m’explico perquè no vaig protestar...
L’endemà, abans de marxar, a la chiesa del Sacro Cuore vam trobar un mural amb la representació de la estigmatització.
Mestre (Veneto-Itàlia): Chiesa de Santa Rita.
|
Padua (Veneto-Itàlia): Chiesa de Santa Rita. |
Milano (Lombardia-Itàlia): Santuario de Santa Rita. |
Les següents Santes Rites estan en vidrieres:
Kontich (Bèlgica): Parochie de Sainte Rita. |
Torino (Piamonte-Itàlia): Santuario de Santa Rita. |
Trieste (Veneto-Itàlia): Chiesa de Santa Rita.
|
Modena (Emilia-Romagna-Itàlia): Chiesa de Santa Rita. |
A continuació l’únic baix relleu:
Regio Calabria (Calabria-Itàlia): Chiesa de Santa Lucia.
|
A L’ÚLTIM GRUP HI HA LES DUES ÚNIQUES IMATGES:
Caminha (Miño-Portugal): Igreja de la Misericordia |
Napoli (Campania-Itàlia): Chiesa de Santa Rita alla Salute. |
És l’única representació on els raigs que surten de la corona de Crist són metàl·lics. Santa Rita té un munt de rosaris a les mans i un àngel molt gran que la mira.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada