dilluns, 12 de maig del 2014

CAPÍTOL 66: ELS ÀNGELS DE SANTA RITA.

En la iconografia religiosa és freqüent la presència dels àngels, definits com a éssers celestials que ajuden i adoren a Déu;  un dels seus atributs són les ales.
No és gaire freqüent que Santa Rita estigui acompanyada pels àngels. Solen tenir una funció d’ajuda, aguantant la corona damunt del seu cap. Altres vegades només li fan companyia.    
N’hi ha en edat infantil  -que van mig despullats-, i n’hi ha  d’adolescents -que sempre van vestits de cap a peus-.  Per l’aspecte diria que són de sexe masculí, malgrat que hi ha vegades que no ho sembla; fins i tot algú creu que són asexuats. Quasi tots els que acompanyen Santa Rita són italians o espanyols.
Veurem alguns exemples:

ESTÀTUES:


1) Àngels que aguanten la corona damunt del cap de Santa Rita: tots són del sud d’Itàlia.


Cerignola (Puglia-Itàlia):   Chiesa de Cristo Re. Un tros d’àngel amb túnica de color blau cel –evidentment-, aguanta la corona. Als peus de Santa Rita, tres angelets mig despullats.


Trechina (Basilicata-Itàlia): Chiesa de San Michele. El de Trechina també és un tros d’àngel i la corona porta unes espines que punxen de veritat. Santa Rita fa cara d’estar esperant la punxada (a la una, a les dues i a les tres…).


Trapani (Sicília-Itàlia): Chiesa de Santa Maria de l’Itria. La Santa Rita siciliana té sort que la corona és de flors, i l’àngel que l’aguanta sembla de casa bona.


Locri (Calabria-Itàlia): Chiesa de Santa Caterina. L’àngel de Locri, que levita, també porta una corona de flors.


Lagonegro (Basilicata-Itàlia): Chiesa de San Nicola di Bari. Un altre angelet mig despullat que levita.

2) Àngels que aguanten l’estàtua damunt les seves espatlles: només n’hi ha un i és belga.


Merdorp (Bèlgica):  Église de St Remy. No sembla que l’àngel ho estigui passant molt malament. Segur que cada dia va al gimnàs.

3) D’altres li fan companyia només amb el seu cap:


Manila (Filipines):  Iglesia de San Agustin. Deu són els angelets filipins que treuen el cap per damunt dels núvols i no semblen espantats per la calavera que sosté Santa Rita amb la mà esquerra.


Valencia: Iglesia de San Valero. La Santa Rita de València, amb quatre angelets, passa.     

4) D’altres li fan companyia amb el cos sencer:


Salcedo (Galícia):  Iglesia de San Martin. Els dos àngels gallecs que leviten estan ben criats, probablement a base d’empanades.

PINTURES DEL SOSTRE


Palma de Mallorca: Església dels Socors. Els dos àngels més grans aguanten el núvol on és Santa Rita;  els angelets despullats li tiren roses mentre volen al seu voltant. 


Corleone (Sicília-Itàlia): Chiesa de San Agostino. A la pintura de Corleone, una Verge sosté Santa Rita mitjançant una corda de color negre, envoltades d’angelets diversos.


Savona (Liguria-Itàlia):  Chiesa della Consolazione. Sembla com si Santa Rita li digués “a rivederci” a l’àngel que s’escapa volant.

QUADRES:

En els quadres hi ha àngels de tot tipus:


Alberobello (Puglia-Itàlia): Chiesa de  S Cosma i S Damiano. L’àngel dels rínxols d’or dissimula, com si no volgués la cosa.


Felanitx (Mallorca): Convent de Sant Agustí. El mallorquí està per la feina.



           Roma: Chiesa de San Vicenzo. El de Roma també.



Gerace (Calàbria-Itàlia):  Duomo. L’àngel calabrès porta unes ales de llarg recorregut. 


Mont-Saint-Aignan (Normandia-França): Église de  Sainte Marie.  A veure qui endevina qui té més angelets, la Santa Rita francesa….


Palma de Mallorca (Mallorca): Església dels Socors. ... o la mallorquina.


Castellbisbal (Catalunya): Església de Sant Vicenç. Els àngels de Castellbisbal em jugaria un pèsol que els ha pintat el colombià Fernando Botero.

MURAL


El Cairo (Egipte): Église de Sainte Rita. La Santa Rita de la dreta té l’àngel gran; la de l’esquerra els petits, però en té més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada