dijous, 2 de juny del 2016

CAPÍTOL 110: LA FESTA DE SANT ISIDRE I DE SANTA RITA D’ALCAUDIQUE (2016).


Darrere de Santa Rita, hem visitat llocs on mai se’ns hauria acudit d’anar.  Per exemple, Alcaudique.

Alcaudique és un barri de Berja, població on va néixer i hi té dedicat un carrer José Barrionuevo, ministre de l’Interior amb Felipe González, i el primer ministre que ha anat a la presó, per l’afer dels GAL.  La ciutat és al sud-oest de la província d’Almeria, a 16 km d’Adra -per on passa l’autopista, gratuïta, és clar-.

Alcaudique és a 2 km del centre de Berja i té 567 habitants. Els patrons del poble són Sant Isidre (15 de maig) i Santa Rita (22 de maig). Per internet vaig assabentar-me que la festa grossa dels patrons era el diumenge 15 de maig.

Arribàrem que faltava molt poc per la una del migdia, quan havia de començar la missa. L’església era plena, però el segon banc a la dreta era buit, i allí vam seure. Era el reservat pels “Mayordomos”. Més tard vam saber que els “Mayordomos” són els que cada any organitzen la festa. Tots eren al banc de la primera fila, la majoria dones. Anaven molt mudats i maquillats, de pel·lícula.

Davant, a la nostra esquerra, Santa Rita, amb moltes flors.

Davant nostre, Sant Isidre, amb les rosquilles de pa d’oli que es van repartir a la nit, quan acabà la processó. A l’esquerra de la foto es pot veure el mossèn, que era igualet que el sant.


La missa fou cantada per la coral “rociera” del poble. Era la primera vegada que assistia a una missa flamenca. Tothom s’estava quiet, amb els peus clavats a terra. A mi, els peus se me n’anaven solets... El mossèn va fer un sermó curt; va confessar que tenia un virus que l’havia deixat “flojo”.

Quan va acabar la missa, diverses persones van cridar vàries vegades “Viva Santa Rita”  i “Viva San Isidro”. Tot seguit van cantar, amb gran devoció, l’himne dedicat al sant. En acabar, moltes dones del poble van enjoiar Santa Rita.

A la sortida de l’església. 

Fins les tres de la tarda no començava la paellada popular, que s’havia de celebrar al parc del poble. El perruquer de capçalera d’Isabel -Antonio Salinas-, li va donar una targeta amb l’adreça d’una casa de turisme rural que havia posat, precisament,  a Berja. Vam pensar que a la tarda aniríem a veure-la. Resultà que la Casa Rural Prado era al curt carrer d’Alcaudique, on hi ha l’església i el parc on se celebrava la festa. Quina casualitat!

Aquesta veïna de la foto -segurament del Barça-, era la cunyada de la persona encarregada de la casa rural. Ens acompanyà a casa seva, que és al costat.

Qui té cura de la casa rural es diu Gádor; la primera vegada que coneixia algú amb aquest nom. Nuestra Señora de Gádor és la patrona de Berja i  té un santuari als afores de la població, on també hi ha una Santa Rita. A la foto, Gádor i Isabel.

Ens obrí la casa rural, que és de dos pisos, amb moltes habitacions i un jardí amb piscina, envoltat de rosers. Un lloc ideal per anar a desconnectar…


Al parc, sota l’ombra d’uns enormes plataners, hi havia muntat un bar on servien begudes i tapes, mentre l’empresa “Sierra Nevada”, especialitzada en “Paellas Gigantes y Eventos Populares”, havia començat la feina.

Mentrestant, el conjunt “De lunares” (mireu la camisa del cantant), va començar la seva actuació amb la versió flamenca del bolero “Historia de un amor”. Anem bé, vaig pensar. Més tard també van fer la seva versió de  “My way” i el “Porompompero”. Molt animat.

La gent va començar a ballar.

Cap a les tres es va formar una llarga cua per anar a buscar les racions de paella. La quarta de la cua (jersei de color verd) és Isabel. Vaig preguntar on es compraven els tiquets i em van contestar: “usted se pone a la cola con un plato, y ná más”.  

A quarts de sis acabà el ball i començaren la semifinal i la final del torneig de futbol, moment que aprofitàrem per anar a fer un tomb per Berja. A les fotos, la plaça porticada i balcons amb geranis.

A l’església de la Anunciación trobàrem una Santa Rita i, en un balcó, una gran bandera del Barça (el dia abans havia guanyat la Lliga).

També vam fer un volt per Dalias i, a l’església de Santa Maria d’Ambrox (amb doble campanar molt original), trobàrem una altra Santa Rita.

Al magnífic Casino de Dalias  vam fer un berenar-sopar. És un edifici de l’any 1905, eix de la vida social i cultural de la població. Aquell diumenge totes les sales principals eren ocupades, celebrant Primeres Comunions.

Faltava molt poc per les nou de la nit i, dins l’església de Sant Isidre d’Alcaudique, feien els últims preparatius de la processó, que havia de començar a les nou.

Defora vaig conèixer Lolo, el corresponsal a Berja del diari “Ideal”, d’Almeria. Quan li vaig explicar que portava fotografiades més de 1400 Santes Rites, va intentar tancar una entrevista amb el diari “Ideal” i amb la delegació d’Almeria del Canal Sur de televisió…

Va començar a desfilar la processó.

Quan Santa Rita i Sant Isidre sortiren de l’església, la banda musical  de Berja va interpretar l’himne nacional espanyol, mentre els veïns no paraven de cridar “Viva Santa Rita” i “Viva San Isidro”.

Santa Rita era portada per les dones.

Sant Isidre era portat pels homes.

La processó durà més d’una hora i mitja, i fou acompanyada tota l’estona per la tirada dels coets de la foto.

Dues vegades la policia local tallà la circulació de la carretera que travessa el poble.

Santa Rita travessà la carretera amb el semàfor en verd. 

La banda de música tancava el seguici.

La segona vegada que la processó arribà a la carretera, es va aturar i van encendre diversos castells de focs artificials al bell mig de la carretera, mentre la cua de cotxes aturats cada vegada era més llarga.


 Un cop travessada la carretera, es tornà a aturar la processó sota el cartell lluminós que anunciava la festa, per gaudir de la sessió principal de focs artificials.

 I quan van arribar a l’església, una tronada espectacular. Isabel es va aixoplugar davant la porta de la casa de Gádor. La seva néta, quan ens va sentir parlar, digué: “hablan como Antonio”. Antonio és qui ha posat la casa rural i viu a Sant Cugat. 

 A l’església, van repartir les rosquilles beneïdes de Sant Isidre; tot seguit començà el ball de la nit.

Per a nosaltres, la festa de Sant Isidre i Santa Rita d’Alcaudique havia acabat. Fou una nova experiència. Els únics forasters de la festa fórem nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada