dimecres, 15 de juny del 2016

CAPÍTOL 111: LA FESTA DE SANTA RITA A GRANADA (2016).

 “Granada, tierra soñada por mí...”. Del 20 al 22 de maig d’enguany, vam ser per quarta vegada a la terra somniada per Agustín Lara.



Al capvespre, tornàrem a passejar  pels carrers de l’Albaicín i contemplàrem l’Alhambra des de la terrassa de l’església de San Nicolás.

Tornàrem a dir hola als lleons de l’Alhambra, però de lluny; no ens hi vam poder apropar. A l’Oficina de Turisme del “Corral del Carbón” (entrada per Reyes Católicos), vam comprar els tíquets.

Tornàrem a gaudir dels jardins del Generalife, de la “Capilla Real”, de la Catedral, de les innombrables placetes...

I el dia de la seva festa (22 de maig), visitàrem les Santes Rites de Granada. Mireu que mudada anava la de l’església de San Pedro y San Pablo.
__________

A Granada hi ha tres llocs on se celebra la festa de Santa Rita: a les esglésies de “los Hospitalicos”, a la de San Pedro y San Pablo, i al Convent de los Agustinos Recoletos -el lloc de peregrinació a Santa Rita més important de les Espanyes-.

IGLESIA DEL CORPUS CHRISTI O DE LOS HOSPITALICOS

És al carrer Elvira molt a prop de la plaça Nueva,  al costat d’un munt de bars de tapes, entre els quals l’Antigua Bodega Castañeda. És conegut com “los Hospitalicos” perquè al segle XVI pertanyia a l’hospital del Corpus Christi.

A l’entrada, venda d’imatges i estampes de Santa Rita.

A la porta avisaven que beneirien les roses en totes les misses, però que no repartirien pètals de rosa (la crisi?). Tenies la opció d’anar a collir roses als jardins de Granada, que n’estaven plens...

L’altar de Santa Rita estava molt guarnit. En aquell moment era a punt de començar la missa de 10.
IGLESIA DE SAN PEDRO Y SAN PABLO

És a la Carrera del Darro, als peus del barri d’Albaicín i de l’Alhambra.

 Al carrer també hi havia una paradeta amb objectes relacionats amb Santa Rita, més assortit que la de “los Hospitalicos” -fins i tot, ventalls-.


A la porta hi havia informació de la festa.

Quan vam arribar estaven acabant la missa de dos quarts de deu. Com que era la seva festa, a Santa Rita l’havien traslladada a un lloc preferent, a l’esquerra de l’Altar Major.

El seu altar habitual és a la dreta de l’altar Major. Aquell dia hi havia un quadre de la Santa, substituint la imatge.


En aquesta església no hi havia benedicció de les roses, però en acabar la missa, es formà una cua per besar la relíquia de la Santa (capítol 93: Les relíquies de Santa Rita).

Sabia que a la Santa Rita d’aquesta església li deien “la llorona” (mireu les llàgrimes de les galtes). Però la persona  que tenia cura de la relíquia ens digué que també li diuen “la rica”, perquè abans era a un edifici d’un Monte de Piedad, a prop de l’església. Quan el van tancar, la portaren a l’església. Per això li diuen la rica, perquè venia d’on venia...

CONVENTO DE LOS AGUSTINOS RECOLETOS

El convent és a Monachil, tocant a Granada. És el Centre Nacional de peregrinació de Santa Rita, i el 22 de maig fan una festassa.

A uns 80 metres de l’entrada del convent hi ha l’aparcament. A la porta del recinte hi havia tres venedors de Loteria: Santa Rita és la patrona dels impossibles.

Dins el recinte: l’edifici de la dreta és l’església, la resta forma part del convent.

No et podies perdre de cap manera.


 Hi ha tres imatges de Santa Rita. La primera era al costat de la porta de l’entrada de l’edifici del convent.


 La segona, de bronze,  és al jardí. És de l’any 2005,  en commemoració dels 100 anys de la fundació de la “Revista Santa Rita”.


La tercera és a l’església, al costat de l’Altar Major. És la protagonista de la festa, la que a la tarda sortirà en processó.


Un dels moments més importants del dia és la benedicció de les roses (veure el capítol 25: Les roses de Santa Rita).


 Per això hi ha la parada de venda de roses i bossetes amb pètals.


La benedicció de les roses es fa al final de la missa. Les roses beneïdes s’han de deixar assecar i guardar durant tot l’any. Alguns les guarden al calaix dels diners, perquè d’aquesta manera, diuen, mai en faltaran.

Després de la benedicció, es produí un embús per portar les roses a la Santa.


Al recinte hi ha un monument recordant la impremta que, des de l’any 1914 fins al 2011, ha imprès la “Revista Santa Rita”. Actualment la imprimeixen en una impremta de Motril, a meitat de preu del que costava amb les màquines antigues.



Al local de l’antiga impremta hi havia una exposició amb els estris antics i molts quadres de Santa Rita. 


L’any 2001, fórem a Monachil per primera vegada. Vam conèixer a Fray Luis Vela, llavors director de la Revista, i ens féu una entrevista. Llavors només teníem fotografiades 205 Santes Rites. Ara en tenim 1413...


A quarts de dues deixàrem Monachil per anar a Baza, perquè volíem assistir a la festa que hi feien a la tarda. A Monachil, tot continuava segons el programa:  misses a les 9, 11, 12, 13 i 16 hores amb benedicció de les roses.  A les 18 hores, missa a la carpa de la foto, amb capacitat per a 1200 persones. Tot seguit la processó de la Santa pels carrers del barri. A més, durant el dia, hi havia la projecció de la pel·lícula “Vida de Santa Rita” a les 12 i a les 15 hores i, a les 17, trobada festiva dels corresponsals i subscriptors de la revista.
__________


L’última anècdota: l’any 2004 visitàrem el convent de los Agustinos Recoletos de Marcilla (Navarra). Ens obrí i ens acompanyà un frare que resultà ser de Vinebre, poble molt a prop de Flix, de nom Miguel Miró i Miró. El 16 de novembre de 2010 fou nomenat prior general de l’ordre de los Agustinos Recoletos de tot el món. Casualitats! Nasqué l’any 1949 i als 23 anys ingressà a l’Orde, després d’haver estudiat la carrera d’arquitecte tècnic a la Universitat de Barcelona.
__________


Per acabar, vull recomanar l’hotel “Los Tilos”, de la plaça Bib-Rambla de Granada (a la dreta on i diu CENTRO en vermell).


Un hotel senzill, però amb una situació  i una relació preu-qualitat extraordinària: a la plaça hi ha molt ambient i és al costat de la catedral. I, a més, l’amabilitat insuperable de Valentina –la recepcionista-. 


Vista de dia des de la terrassa de l’últim pis.


Vista de nit: la lluna damunt Sierra Nevada (que ho estava).  Bona nit i tapa’t!







1 comentari:

  1. Precios, suposo que tens la revista amb l'entrevista.Es un dels millors reportatges de la llarga serie.

    ResponElimina