dissabte, 24 de setembre del 2016

CAPÍTOL 118: LES SANTES RITES DE PORTOFINO I LES CINQUE TERRE.


A la Riviera di Levanto, de la regió italiana de Liguria -en vermell-, hi ha tres llocs d’obligada visita: Portofino, Portovenere i les Cinque Terre.

PORTOFINO


Vaig saber que existia Portofino a principis dels anys 60, quan vaig escoltar la cançó “Love in Portofino” cantada per Fred Buscaglione. Vaig pensar que devia ser un lloc molt romàntic.  


És a 38 km al sud-est de Gènova;  s’hi arriba per una carretera panoràmica que surt de Santa  Margherita Ligure.


És un poblet de pescadors, amb les cases ficades dins  una cala natural. Hi vam ser el dia 24 de setembre de 2002. Havien passat 30 anys des de la primera vegada i res no havia canviat. Al port encara hi havia el mateix bar flotant damunt d’una embarcació. 


Férem el passeig fins al far (mitja hora, anada i tornada); des d’allí es podia contemplar la costa fins a La Spezia. 



A l’església de San Martino hi tenien la seva Santa Rita agenollada. Vam continuar fins a Recco,  20 km abans d’arribar a Gènova. Vam sopar i dormir a l’hotel Da Vittori: vam provar una focaccia espectacular, especialitat de la casa.

PORTOVENERE


Portovenere és al sud de les Cinque Terre.


Les façanes de les cases són de color ocre. És patrimoni de l’UNESCO des del 1997.


L’antiga església de San Pietro és dalt d’un petit turó -no hi havia cap Santa Rita-.


Des de l’església de San Pietro es pot veure la costa de les Cinque Terre. 


A la botiga de “souvenirs” ens van dir que estaven fastiguejats perquè feia més d’un mes que no veien el sol.

CINQUE TERRE


Les Cinque Terre, com diu el nom, consta de cinc pobles: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, i Monterosso al Mare. 


Són  pobles amb les cases multicolors, dalt de penya-segats. És una costa escarpada – d’uns 10 km de llarg i 3 km d’ample-, amb terrasses que baixen fins al mar en un gran pendent -a la foto, Manarola-. L’any 1997 van formar part del Patrimoni Mundial de l’UNESCO i el 1999 fou declarat parc nacional. Feia molt de temps que teníem pendent visitar les Cinque Terre. Finalment, es féu realitat  el mes de juliol de 2008.


La millor manera de visitar les Cinque Terre és en tren, deixant el cotxe a La Spezia o a Levanto. També és pot visitar en ferri des dels mateixos llocs. Per últim, també s’hi pot anar a peu, per un camí per la vora del mar que comunica els cinc pobles. Nosaltres hi anàrem de la pitjor manera: en cotxe.

RIOMAGGIORE


És el primer poble venint del sud. Les vistes des de dalt de la carretera són fantàstiques. La carretera és estreta amb molts revolts.


A l’entrada hi ha un pàrquing. Vam baixar pel carrer principal en direcció al port. Les cases estan penjades a la muntanya.


A la chiesa de Santa Maria no hi havia cap Santa Rita, però hi havia “la Madonna delle catene”.



Vam anar a peu fins  Manarola, per la Via de l’Amore. És un camí de 900 metres de llarg, que va per damunt les roques. S’havia de pagar 5 euros per cap.

MANAROLA




El carrer principal és el torrente Groppo i des d’allí surten els carrers empedrats que van fins el promontori. Les cases estan pintades d’uns colors molt vius.



Férem un berenar-sopar al restaurant Porticciolo: Isabel,  una sopa de peix “bocatto di cardinale”; jo un llobarro, ”bocatto d’escolanet”...


Tot seguit tornàrem a Riomaggiore per la Via de l’Amore.

CORNIGLIA


De Riomaggiore a Vernazza la carretera cada vegada és més estreta i més perillosa. No vam entrar a Corniglia (foto des de la carretera), el poble més petit, més alt, i de més difícil accés. És l’únic poble que no té port.

VERNAZZA



Vernazza és un dels pobles més bonics. A l’entrada del poble hi havia un  petit pàrquing on només podien  aparcar els residents. 


No ens vam atrevir a deixar el cotxe sol, i vam fer un curt passeig per separat, fins al port natural, on els turistes ja estaven sopant.

El dia 25 d’octubre de 2011 va haver-hi un diluvi sobre el parc nacional de les Cinque Terre i el poble més afectat fou Vernazza, que tardà 2 anys en ser reconstruït.

COLLE DI GRITTA

De Vernazza vam sortir a quarts de nou, quan ja era fosc. Aniríem fins  Levanto -primera població després de les Cinque Terre-, on podríem aparcar i trobar hotel. La carretera era estreta, amb un revolt darrere l’altre,  com que era de nit, ho vam passar malament.
Quan vam arribar dalt, a  Colle di Gritta, vam tenir una gran alegria: davant nostre va aparèixer l’Albergo “Bivio”, amb un gran aparcament. L’endemà, durant l’esmorzar, vam estar parlant amb l’amo. Havia estat dues vegades a Barcelona i havia vist com robaven les bosses als turistes. Vam parlar del  Campionat de futbol d’Europa que s’estava celebrant. Creia que Espanya era un dels possibles guanyadors (ho va endevinar). Va parlar molt malament de la selecció italiana. Ens volia convèncer perquè, la propera vegada que anéssim a les Cinque Terre, ens instal·léssim al seu hotel. Podríem anar en bus a Monterosso i des d’allí  podríem anar als altres pobles a peu o amb el tren. No és mala idea.

MONTEROSSO AL MARE

Érem a prop de Monterosso. L’amo de l’hotel ens aconsellà la carretera que va al Lungomare perquè allí és més fàcil aparcar. La carretera era molt millor que les de Riomaggiore i Vernazza.

Monterosso al Mare consta de dues parts unides per un túnel excavat a la roca: una és el centre històric -només per a vianants-, i l’altra el Lungomare, on hi ha les platges, els hotels i un gran aparcament.


A Monterosso hi ha la platja més gran de les Cinque Terre i, l’única que és de sorra. Estava núvol i no convidava a anar-hi.


Vista del Lungomare de Monterosso.


Camí del túnel per anar al centre històric.    


A l’altra banda del túnel vam trobar una placeta on hi ha l’església de San Giovanni Batista, dels segles XIII i XIV.


Santa Rita era a l’altar de la Pietat, a l’esquerra de l’altar Major.


La platja del centre històric. Es va posar a ploure i vam marxar de Monterosso en direcció a Gènova. Allí ens esperava el ferri que ens portà a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada