dijous, 6 de juliol del 2017

CAPÍTOL 139: LES ESGLÉSIES ROMÀNIQUES D’ANDORRA.

El mes d’abril anàrem dos dies a Andorra, amb una mà al davant i una altra al darrera (no penseu malament). Sabia que no hi havia cap Santa Rita perquè un amic andorrà feia temps que m’ho havia certificat. En comptes d’anar de compres o a Caldea, ens vam dedicar a buscar les esglésies, la gran majoria romàniques. Quasi totes estaven tancades, perquè només les obren durant l’estiu. Vam gaudir de paisatges meravellosos.



Ens allotjàrem a l’hotel Coma d’Ordino (recomanable). La primera església que visitàrem fou la del poble, dedicada a  Sant Corneli i Sant Cebrià. De les poques que eren obertes. A l’interior hi ha una talla romànica (segles XI-XII) de fusta policromada de la Mare de Déu del Remei.


L’església romànica de Sant Martí de la Cortinada és al nord d’Ordino. Al costat hi ha el cementiri.


Anant en direcció a Canillo vam parar al Santuari de Meritxell, patrona del Principat d’Andorra.



L’església de Sant Joan de Caselles és un dels edificis més importants de l’art romànic andorrà. És a la carretera que va des d’Andorra la Vella al Pas de la Casa, a la parròquia de Canillo. És dels segles XI-XII. Al costat hi ha un magnífic aparcament, on hi ha l’entrada al museu de la moto. 



A Encamp hi ha tres esglésies romàniques: la primera, la de Sant Romà de les Bons, és al barri medieval del mateix nom, dalt d’una roca.


La segona, la de Sant Miquel i Sant Joan de la Mosquera, al centre del poble.


La tercera, l’església de Santa Eulàlia, amb el campanar romànic més alt d’Andorra. És l’església parroquial d’Encamp. No hi ha aparcament.


L’església de Sant Miquel d’Engolasters es va edificar a principis del segle XII i és una de les més conegudes. S’hi arriba des de Les Escaldes. És complicat aparcar.


L’església de Sant Joan de Sispony (parròquia de La Massana). Fou construïda l’any 1641, substituint l’antiga església romànica.


L’església romànica de Sant Cristòfol d’Anyós (parròquia de La Massana), és dalt d’un turó (1310 metres d’alçada), des d’on hi ha una vista extraordinària. L’any 1935 s’arrencaren les pintures murals del segle XII i foren venudes a un antiquari de Madrid. Hi ha un bon aparcament.    


L’església romànica de Sant Romà d’Erts (parròquia de La Massana) és a la carretera que va a Pal i Arinsal. Hi ha un bon aparcament a l’altra banda del riu.


L’església de Sant Iscle i Santa Victòria de La Massana és barroca.    


L’església de Sant Andreu d’Arinsal (parròquia de La Massana) és al centre històric. A l’interior hi ha una petita talla barroca de Sant Andreu i un retaule del segle XVII dedicat a la Mare de Déu del Roser.


Per anar a Pal (parròquia de La Massana) s’ha d’anar fins a Erts. Des d’aquí, a la dreta a Arinsal i a l’esquerra a Pal. Ens va agradar molt.


L’església romànica de Sant Climent de Pal (dedicada al Papa Climent), té un dels campanars més coneguts del Principat. A l’interior hi ha una talla de la Mare de Déu del Remei del segle XIII i un retaule barroc.


Per anar a l’església de Pal cal pujar unes quantes escales i passar per aquest petit túnel. El cotxe s’ha de deixar a l’entrada del poble.



El poble de Santa Coloma és entre Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. L’església, del mateix nom, és una de les més antigues d’Andorra. El campanar, de planta circular (17,67 metres d’alçada), consta de quatre pisos amb dos parells de finestres geminades a cada pis. A l’interior s’hi venera “la nostra Senyora dels Remeis”, del segle XIII, i el retaule de l’altar Major, del segle XVIII.


Des de Sant Julià de Lòria vam agafar la carretera que va a Naturlàndia i vam aturar-nos a Aixirivall (parròquia de Sant Julià de Lòria) per fotografiar l’església de Sant Pere.


Des d’Aixirivall vam anar en direcció a La Rabassa i vam aturar-nos a Juverri (parròquia de Sant Julià de Lòria) per fotografiar l’església romànica de Sant Esteve de Juverri (segle XI). És la més meridional del Principat.



Auvinyà és un poble medieval que només té 12 anys d’existència. Fou una troballa. Fou construït per la família Fiter i no hi ha cap casa igual. Actualment hi viuen 23 famílies. L’església de Sant Ivó, d’estil romànic, fou inaugurada l’any 2011.


L’església de Sant Julià i Sant Germà, de Sant Julià de Lòria, és d’origen romànic i conserva el campanar d’estil llombard. La resta és del segle XX. A l’interior es conserven les talles romàniques de la Mare de Déu de Canòlic i de la Mare de Déu del Remei.


L’església de Sant Bertomeu és al costat de l’Oficina de Turisme de Sant Julià de Lòria. 



Des de Sant Julià vam anar a Nagol (parròquia de Sant Julià). L’església de Sant Serni és dalt d’un penyal des d’on hi ha una vista fantàstica de Sant Julià. Al mur de la façana hi ha un campanar d’espadanya: al costat, un cementiri. Hi ha un bon aparcament.    



A la sortida de Sant Julià de Lòria en direcció a La Seu d’Urgell, vam agafar una carretera a la dreta, amb molt pendent i revolts, que ens portà a Fontaneda (parròquia de Sant Julià de Lòria). L’església romànica de Sant Miquel és en una terrassa damunt del poble. Hi ha una vista fantàstica.

I de Fontaneda vam anar a parar a La Seu d’Urgell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada