dissabte, 2 de setembre del 2017

CAPÍTOL 143: LES SANTES RITES DE LA COSTA BLAVA.


La Costa Blava (en francès Côte d’Azur) és la zona litoral del sud de França que va des de Cassis (30 km abans de Toulon) fins a Menton (frontera italiana). L’anomenada Riviera Francesa va de Cannes a Menton i és la zona amb més “glamour”, lloc de vacances de reis, estrelles de cine i mil·lionaris.


A Cassis, un poble que ens agrada molt, no hi ha cap Santa Rita. De Cassis a Toulon la vam trobar a Saint-Cyr-sur-mer (en català, Sant Ceri de Mar), Bandol i Sanary-sur-mer.


SAINT-CYR-SUR-MER : A l’église de St-Cyr-sur-mer. És una de les Santes Rites més originals. Al poble hi ha una platja molt llarga. És l’única vila romana de la costa mediterrània francesa.


BANDOL : A l’église de St-François de Sales. És un poble d’estiueig molt animat. Als turons que l’envolten s’hi cultiva la vinya des de 600 anys abans de Crist. 



SANARY-SUR-MER : A la paroisse de St- Nazaire. És la Santa Rita que fa por. El poble té un port de pesca i un d’esportiu: estan protegits del mestral per uns turons boscosos.

TOULON : És una de les rades naturals més boniques del Mediterrani. És seu de la flota francesa del Mediterrani. Hi vam trobar quatre Santes Rites.



Al costat de la magnífica plaça de la Liberté hi ha la capella de Notre Dame de l’Éspérance et Sainte Rita. 


La senyora que hi havia a la botiga de records ens assegurà que aquella era l’autèntica Santa Rita de Toulon.

Les altres tres són al casc antic :



Église de Saint-Louis: té una bonica façana neo-clàssica. La Santa Rita és de les poques que porten un llibre a les mans.


Cathédrale de Sainte-Marie. La Santa Rita dels ulls blaus.


Église de St-François-de-Paula. És davant l’Oficina de Turisme.

A Hyères, Le Lavandou i Saint-Tropez no vam trobar cap Santa Rita.


SAINTE-MAXIME : A l’église de Sainte-Maxime. És a prop de Saint-Tropez i atrau un turisme menys luxós.    



SAINT-RAPHAËL : A l’église de Notre-Dame-de–la-Victoire-de-Lépante, d’estil neo-bizantí.


A Saint-Raphael hi hem estat moltes vegades perquè ens agrada molt. A més,  és a prop de Saint Tropez i els preus dels hotels no són tan cars. 


Per la “corniche” de l’Esterel (crida l’atenció el color vermell de les muntanyes), anàrem fins CANNES, on comença la Riviera i on ens esperaven tres Santes Rites :    


Église de Notre-Dame-d’Éspérance: És dalt del barri de Le Suquet, el casc antic de Cannes.    


Santa Rita és entrant a mà esquerra. Les espelmes de Santa Rita són més cares (5 euros) que les dels altres sants (1 i 3 euros).


Hi ha una vista magnífica de la ciutat i del port.


Église de Notre-Dame-de-Bon-Voyage: És al costat de l’elegant Boulevard de la Croisette, a prop del Palau dels Festivals i dels Congressos, on se celebra el Festival Internacional de Cinema. 


És una Santa Rita molt original.


Église de St-Nicolas:  És lluny del centre, a la carretera que va a Antibes.



A l’église de l’Immaculée-Conception d'ANTIBES. Acabaven de tancar la porta principal i ens vam poder colar per la petita porta de la dreta gràcies a l’amabilitat de la senyora encarregada de tancar-la.


Al costat de l’església hi ha l’antic castell on actualment hi ha el Museu Picasso.


NICE: La Chapelle de l’Annontiation o de Santa Rita és un centre molt important de peregrinació (veure capítol 58: Principal centre de devoció de Santa Rita a França). A la foto, una de les 6 Santes Rites que hi ha.


VILLEFRANCHE-SUR-MER : És a prop de Nice, té un port utilitzat pels creuers i iots de luxe. 


A l’église de St-Michel hi vam trobar Santa Rita.

Entre Nice i Mònaco hi ha Èze, a qui vaig dedicar el capítol 141.  A Mònaco li he dedicat el capítol 142.


MENTON : És una elegant estació turística tocant la frontera italiana. Trobàrem Santa Rita a l’église de St-Michel, l’església barroca més gran de la regió. És al casc antic, al Parvis Saint-Michel, una plaça de dos nivells, des d’on hi ha una vista magnífica.

En aquesta zona de la Costa Blava  he trobat algunes de les poques Santes Rites que porten un llibre a la mà i, a més, s’assemblen molt : són a les églises de St-Michel de Villefranche-sur-mer i Menton; l’église de Ste-Dévote de Monaco (capítol 142) i l’église de St-Louis de Toulon. Són les Santes Rites cultes (capítol 37).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada