dimecres, 27 de novembre del 2019

CAPÍTOL 205: LES SANTES RITES DE MURCIA.


Murcia és al sud-est de la península ibèrica. Hi tinc fotografiades 23 Santes Rites.

MURCIA CAPITAL
                                               Iglesia de San Lorenzo.
Iglesia de San Bartolomé. 
Iglesia de Santa Catalina.

Al carrer trobàrem un capellà dels d'abans, amb sotana. Li vaig preguntar si hi havia cap Santa Rita a Múrcia. Resultà ser un fan de la santa i em va indicar 4 esglésies. Aquella tarda vam anar a tres: San Lorenzo, San Bartolomé i Santa Catalina. Per primera vegada vam veure una Santa Rita completament diferent. Anava vestida com si fos la “Dolorosa”. Sort en vam tenir del capellà, perquè sense ell no hauriem reconegut la Santa Rita murciana. Més endavant, en veureu d’altres semblants. Cadascuna de les tres té un altar per ella sola.


 Convento de las Agustinas: després de fotografiar Santa Rita vam entrar a l’església del Museu de Salzillo, que és al costat. És part del museu i hi deien missa. De sobte va entrar un noi curt de gambals, es va plantar davant d’un dels "pasos" insultant en veu alta els que assotaven Jesús. L’home que ajudava al capellà a dir  missa es va emprenyar molt i el va fer fóra. 

CARTAGENA
 Iglesia del Carmen:era oberta perquè hi havia una boda i per això vam poder fer la foto.

 Iglesia Castrente de Santo Domingo :la Santa Rita dels militars.

LORCA
 Parroquia de Santiago:Hi ha una capella dedicada a Santa Rita; és una talla de fusta molt antiga. Quan vam entrar estaven assajant la Confirmació, amb un ple absolut. El bisbe preguntava: ¿Renunciáis a Satanàs?I tots havien de respondre: ¡Renuncio!

 Iglesia de San Mateo:també hi ha un altar per a ella sola. 

 Iglesia del Carmen :  després de 18 anys vam tornar a Lorca per fotografiar la Santa Rita que ens faltava. Vam trobar la ciutat molt canviada. Era primavera i hi havia moltes placetes plenes de flors. Llàstima que alguns edificis estaven derruïts per culpa d’un recent terratrèmol. La Catedral estava tancada per obres. Vam veure un carrer dedicat a Molins de Rei. En un banc on tocava el sol hi havia uns vellets asseguts, mentre un altre fugia dient “Me da más miedo el sol que el frío”. 

TOTANA
 Iglesia de Santiago :era un dia feiner, estaven a punt de començar una missa i l’església (que és molt bonica) era plena a vessar.

 Capelleta del puente de Santa Rita : és a la Rambla de la Santa, molt a prop de l’església. 

MOLINA DEL SEGURA
 Fornícula del barri de Santa Rita :és un barri molt “cutre” amb quatre cases. La fornícula és a l’encreuament dels carrers del río Segura i Martínez Soriano. A prop hi ha una casa amb el nom de Rita.

OJÓS
 Casa Francisca (Rita) Avilés Moreno :el « Choto » ens ensenyà l’església (cuando me muera ya no habrá nadie en el pueblo que sepa de la iglesia, ens digué). Em vaig queixar que a una església dedicada a Sant Agustí no hi hagués una Santa Rita. La seva germana en tenia una a casa. “El Choto” l’havia comprada a Barcelona per a la seva mare i, quan ella va morir, la regalà a la seva germana. Quan aquesta va néixer, la mare li volia posar de nom Rita, però el pare no ho volgué i li posà Francisca. Sempre li han dit Rita, però. Viu a la sortida del poble, en un grup de casetes d’una planta. Quan hi vam anar era a la casa del costat veient un serial de la tele. Va obrir la porta un home i, quan li vaig dir que buscava  Francisca, va cridar: Rita! La Santa Rita catalana estava damunt la llar de foc del menjador. 

RICOTE
 Iglesia de San Sebastián :des de Barcelona vaig parlar amb Antoñete, que és qui ensenya l’església als visitants. Al final de la visita fa un concert amb l’orgue -el més important de Múrcia, segons Antoñete- i al final para la mà. El dia que hi vam anar, el vaig trucar en arribar, però es va fer el suec quan li vaig dir que només érem dues persones. Em va dir on vivien les monges, que també tenien la clau. Una mongeta molt velleta que era de Còrdova ens mostrà les imatges de l’escola de Salzillo. El seu pare fou militar i es va enfadar molt quan va entrar al convent. Quan el pare va morir, la monja, que era de clausura, no va poder anar a l’enterrament. L’església era un museu.

LIBRILLA
 Iglesia de San Bartolomé :unes dones del poble estaven resant un rosari gravat.

TORRE PACHECO
 Saló parroquial de la Iglesia de Ntra. Sra. del Rosario:el mossèn va criticar que haguessin derruït l’església antiga per fer-ne una de nova al seu lloc. A més, les imatges van anar a parar al Saló Parroquial. Allí, a més de Santa Rita, hi havia el Sagrat Cor, un Nazareno, una Verònica, la Immaculada, etc…

CIEZA
 Ermita de San Bartolomé :Antonio Salmerón, vicepresident de la « Hermandad de San Bartolomé » ens obrí l’ermita on es venera la imatge de San Bartolomé, patró de la ciutat. Però també hi ha un quadre excepcional de Santa Rita: és una jove Santa Rita abans d’entrar al convent, pintada el segle XVIII. Encara no porta l’estigma al front. Antonio era, a més, el director de la coral de Cieza. Va viure uns anys a Tarragona treballant al Banc Santander. Li molestava que parlessin en català davant seu perquè no entenia el que deien. Li vaig donar l’adreça del meu blog i el vaig advertir que era escrit en català.

 Iglesia de la Asunción :vam poder fer la foto perquè una parella del poble, que volia encarregar un bateig, va entrar al despatx del capellà i vam aprofitar per colar-nos.

BENIAJAN
 Iglesia de San Juan Bautista :la Santa Rita era molt bonica i anava vestida amb roba. 

MORATALLA
Iglesia de la Asunción :Moratalla és l’únic poble de la regió de Murcia que surt en un llibre -que tinc-, titulat “Los pueblos más bonitos de España”. L’església era oberta perquè estaven a punt de començar un funeral. Des de l’esplanada que hi ha davant l’església, vam gaudir d’una magnífica vista del poble.

CARAVACA DE LA CRUZ
 Iglesia de El Salvador :l’església és magnífica i Santa Rita va vestida amb roba. És obra del murcià González Moreno (any 1941). L’anterior fou destruïda durant la guerra civil. Tot seguit vam pujar al Santuario de la Santísima y Vera Cruzde Caravaca, que és al costat del castell. És una joia de l’art barroc murcià. S’hi venera la Vera Cruz i és un centre de peregrinació  molt important. 

MULA
 Iglesia de San Miguel :vam entrar a l’església a través del museu. El porter (uns 55 anys)  va endevinar que érem catalans. Havia viscut a Barcelona i se’l veia penedit d’haver tornat al poble. “Si hubiese tenido una novia, quizás me habría quedado” va dir. 

ROCHE (LA UNION)
Parroquia de Ntra Sra de los Dolores :quasi vam arribar a misses dites... El mossèn estava fent un sermó, molt original, interactuant amb els nens. En acabar la missa el vaig felicitar. Santa Rita era a la Sagristia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada