dimecres, 29 de setembre del 2021

CAPÍTOL 249: LES SANTES RITES DE L’ALGUER I SÀSSER (SARDENYA).

Fa pocs dies el president Puigdemont fou detingut en arribar a l’aeroport de l’Alguer i tancat a la presó de la ciutat de Sàsser. Curiosament, la Santa Rita de l’església de Santa Maria de Betlem, de Sàsser, també està entre reixes.  Ella continua entre reixes...

 

L’ALGUER

L’Alguer (en italià Alghero) és al nord-oest de l’illa de Sardenya,  a la província de Sàsser (Sassari en italià). En diuen “la Barceloneta de Sardenya”.

 

La ciutat fou conquerida per Pere III el Cerimoniós el 1354. En van expulsar els genovesos  i fou repoblada per catalans del Penedès i del Camp de Tarragona. El català passà a ser l’idioma de la ciutat fins a principis del segle XVIII. Actualment, encara es parla el català en la seva varietat algueresa.  

Al seu escut hi ha les quatre barres


A l’església i convent de la Misericòrdia  hi vam trobar la primera Santa Rita. Fou la primera que vam fotografiar amb l’hàbit de roba i amb una corona de roses.

Al carrer de les Quatre Cantonades hi ha l’església de Sant Francesc, dels segles XIV i XV. L’empremta catalana es pot veure a l’altar Major, a les capelles del presbiteri i a la capella del Santíssim. Des de l’any 1981, celebren la missa en català cada diumenge a la tarda.

Aquí vam trobar la segona Santa Rita; porta un rosari de corall (som a la costa del corall). Els noms dels sants de l’església estan escrits en català. Vam veure anunciada una missa en català a les 7 de la tarda.

 

SÀSSER 

Sàsser (Sassari en italià), és una ciutat de l’interior, a 35 km de l’Alguer. També fou dominada pels catalans. Hi vam trobar dues Santes Rites més. 



A l’església de la Mare de Déu del Rosari, vam trobar-hi una de les poques Santes Rites agenollades.


A l’església Santa Maria de Betlem vam trobar una de les poques que estan enreixades. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada