divendres, 29 d’octubre del 2021

CAPÍTOL 251: LLOCS PER VISITAR A PORTO (PORTUGAL), A MÉS DE SANTA RITA.

Amb la millora de la pandèmia, s’ha aixecat la veda i hem pogut començar a escampar la boira. El primer destí ha sigut la ciutat de Porto (Portugal). Fa 26 anys de l’última vegada que hi vam ser. Ha canviat molt!


He pogut fotografiar 14 Santes Rites, que veurem en els propers capítols. Avui us mostraré els llocs interessants de Porto que vam visitar.

 

MIRADORS



Des de la torre de l’església Dos Clérigos hi ha una vista panoràmica de la ciutat. Té 75 metres d’alçada (225 esglaons a peu) i és el monument més característic de Porto. Certificat amb falta d’ortografia...


Des del Terreiro da Sé (esplanada davant de la catedral), hi ha una vista del barri de la catedral.

Des del pont Dom Luis I hi ha una magnífica vista de les dues ribes del riu Douro.


Des del funicular Dos Guindais (puja des de la vora del riu) hi ha una vista espectacular del pont i el riu. 


Des del pont Infante Dom Henrique hi ha una vista singular del riu.

 

RAJOLES BLAVES PORTUGUESES

La façana de l’església do Carmo: El magnífic panell, de 1912, il·lustra la llegenda de la fundació de l'orde carmelità.

La façana i l’interior de la capella Das Almas: Els panells de la façana il·lustren escenes de la vida de diversos sants, amb la mort de San Francesc i el martiri de Santa Caterina. 


Pis superior del claustre de la catedral: il·lustra escenes del “Cantar dels cantars” de Salomón. 



L’estació de São Bento: Al vestíbul principal de l’estació (any 1903), hi ha uns espectaculars panells de 20.000 rajoles que mostren escenes de batalles històriques i la vida al camp.

 

MUSEUS

A mi m’agrada el barroc i a Porto vaig xalar molt. El Percurso Museológico de São Francisco de Assis és una de les obres més importants del barroc, patrimoni cultural de la Humanitat des de 1996. A més hi ha el cementiri de les Catacumbes.


El Museu dos Clérigos es pot visitar des de l’any 2018, després de 250 anys d’existència. Col·leccions des del segle XIII al XXI, testimoni de la seva història cultural i religiosa. 


El Tesouro-Museu da Sé do Porto (de la catedral): mostra 102 peces. 

 

El Museu de la Ordem Terceira de Nossa Senhora do Carmo i el de l’església dels Carmelites.


El Museu de l’església de San Ildefonso.

 

CREUER PEL RIU DOURO

Hi ha diverses companyies amb vaixells que surten de la riba nord i de la riba sud del riu. Durant una hora vas des del pont de São Joao a la desembocadura del Douro, amb vistes espectaculars. 

 

BUS TURÍSTIC

Es poden fer dues rutes: recomano la que va fins a Matosinhos per l’interior i torna per la vora del mar i del riu (una hora i mitja). L’altra va a Vilanova de Gaia (la ciutat de la riba sud del riu) i una mica de centre històric. El centre històric es pot fer a peu i el trajecte per Vilanova de Gaia és molt llarg i no val res. 


FADO


Hi ha locals on fan concerts de fado des de les 6 de la tarda i duren una hora. Nosaltres vam anar a “Fado na baixa”. Durant el concert projecten un vídeo explicant la història del fado.


EL CAFÈ MAJESTIC, AL CARRER DE SANTA CATERINA

És un cafè històric en un carrer de vianants. Fou inaugurat l’any 1921. És la representació a Porto de l’art nouveau.

 

RESTAURANTS

El lloc on vam menjar millor i amb un bon preu fou a “A Grade”, recomanat per la guia Lonely Planet. Un lloc molt senzill, regentat per una família: la mare, a la cuina, i el pare i el fill, al menjador. Les cloïsses eren celestials. Vam estar xerrant una bona estona amb el pare; el fill i la mare eren els que pencaven. 


PASTÉIS DE NATA

A Lisboa en diuen pastéis de Belem, a Porto pastéis de nata. És el pastís més popular de Portugal. Son unes cassoletes de pasta de full i crema. A mi no m’entusiasma la pastisseria, però aquests pastissos els trobo boníssims. Els millors, els del local “Fábrica da Nata”, a la plaça Almeida Garret (davant de l’estació São Bento, al començament de la Rua das Flores). 

 

LA LLIBRERIA LELLO E IRMÃO


A la rua das Carmelitas hi ha aquesta llibreria de l’any 1881. Hi vam anar dues vegades, però hi havia molta gent fent cua. Fou l’únic lloc turístic de Porto on vam trobar cua. 

 

PER ACABAR

Els tramvies de Porto.


Cais da Ribeira: la riba nord del riu Douro.


Des de la riba sud del riu Douro.


Els carrers de Porto pugen i baixen.


Una façana de Porto.


Força Portugal.


Amor de perdição (Amor a la fatalitat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada