dijous, 20 de gener del 2022

CAPÍTOL 257: LA SANTA RITA, EL PESSEBRE I LA “CUEVA PINTADA” DE GALDAR (GRAN CANARIA).

Galdar és al nord-oest de Gran Canaria, a 27 km de la capital. Aquí hi havia la seu dels reis guanxes, fins la conquesta castellana de finals del segle XV. Conserva vestigis d’aquesta misteriosa civilització. 

Vam arribar al conjunt històric de la plaça de Santiago un dissabte al migdia. La plaça era ocupada per un mercat artesanal. A l’esquerra es pot veure la font, l’element més característic de la plaça.

L’església de Santiago de los Caballeros és un dels edificis històrics de la plaça. Fou construïda on hi havia el palau dels reis guanxes. 

Dins l’església no podia faltar Santiago muntant el cavall.

La visita de l’església estava molt limitada per culpa de la pandèmia. Però vam tenir sort que Santa Rita era al costat de la porta d’entrada de la sagristia.


No és una Santa Rita clàssica: porta l’hàbit de roba, corona singular, cara d’adolescent amb galtes de rosa i l’estigma de color verd. 

La Santa Rita de Galdar preferia euros en comptes de roses. 


El pessebre de Galdar era en un local de l’Ajuntament.

Detall del pessebre.

Abans de marxar de Galdar vam visitar el Museu i Parc Arqueològic Cueva Pintada. És un dels jaciments arqueològics més representatius de les illes Canàries. Fou descoberta l’any 1873 i ocupa un espai de 5000 metres quadrats. A les excavacions van trobar una població formada per més de 60 cases. 

La Cueva pintada és a l’edifici d’una planta que hi ha al centre, està tancada i només l’obre el guia durant la visita. 


Està excavada sobre material volcànic i les parets estan decorades amb motius geomètrics. És un exemple de les representacions artístiques dels antics aborígens. És considerada la “capilla Sixtina” dels antics aborígens de l’illa. Està prohibit fer fotografies. Aquestes són de la guia.


De Galdar vam anar a Puerto de las Nieves, poble de pescadors. És el port d’Agaete. D’aquí surten cada dia cinc ferris cap a Santa Cruz de Tenerife. 

Al Paseo de los Poetas hi ha els restaurants de peix i marisc. Comença al petit port. 

Acaba davant del monument dedicat als poetes canaris. 



L’Ermita de las Nieves és a la plaça principal. 


Al fons de la foto, els penya-segats per on va la carretera fins a La Aldea de San Nicolàs, que vaig comentar en el capítol anterior.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada