dilluns, 8 d’agost del 2016

CAPÍTOL 115: EL FESTIVAL DE CANTONIGRÒS I LA SANTA RITA DE VIC.


El Festival de Cantonigròs és un festival internacional de música que  començà l’any 1983. Fins l’any 2011 se celebrà a Cantonigrós (Osona), als afores del poble, al mig del camp.

A partir de l’any 2012 el Festival es va traslladar al magnífic teatre l’Atlàntida de Vic. 

És organitzat per “l’Associació Festival Internacional de Música de Cantonigrós”, una entitat privada amb seu a Barcelona i a Cantonigrós. Hi participen grups de música coral i de danses populars amateurs  de tot el món. Cada any tenen una feinada per fer la selecció de la gran quantitat de peticions que reben  per poder-hi participar.
Tots els participants ho fan de manera voluntària, i els grups s’allotgen en cases particulars dels pobles de les comarques properes, que hi col·laboren de manera altruista.  

Enguany hi han participat grups de 20 països, la majoria d’Europa, però també n’han vingut del Nepal, Xina, Brasil i Veneçuela.

Hi ha diverses competicions: cors masculins, femenins i mixtes;  de música popular; grups de danses, i  cors infantils. Fora de la competició hi ha diversos concerts de cançons i danses del món, i actuacions al carrer i a d’altres indrets.
El Festival és membre  de l’”European Festivals Association” i de “FESTCLASICA”. Ha rebut la Creu de Sant Jordi (1996) , el “Premi Nacional de Música 2002” i el “Premi d’Honor Jaume I”.

Enguany és la 34a edició, dura quatre dies i nosaltres hi vam ser el dia 14 de juliol, a la cerimònia de benvinguda i al concert inaugural.

D’entrada, amb els assistents dempeus, sonà l’himne del Festival, lletra de Maria Dolors Oliu i música del mestre Àngel Colomer.

Tot seguit foren presentats els grups assistents. Dos representants de cada grup feren acte de presència a l’escenari.

A continuació els parlaments: en primer lloc, Josep Maria Busquets, director del Festival. Acabà dient: “Confiem que la música i la dansa continuïn sent un bàlsam d’entesa, de convivència i d’esperança entre tots nosaltres, i que ens doni aquella felicitat que tots busquem en un món millor”.

També digué unes paraules Anna Erra, l’alcaldessa de Vic. Enguany, Vic és la capital de la cultura catalana.


El concert inaugural començà amb les danses del Folk Dance Ensemble “Sloga” de Djenovici (Montenegro), acompanyats pels seus músics.

En segon lloc, cantà l’April Choir de Gatchina (Rússia). Dels 29 components, només hi havia dos dois.

En tercer lloc, l’Ars Nova-Coral Da UFMG de Belo Horizonte (Brasil), el grup més solemne. Cantaren dues “Ave Maria”.

Després d’un intermedi de 10 minuts, continuà amb la coral APZ Tone Tomsic de Ljubljana (Eslovènia). Molt divertits.



La Loughgiel Folk Dancers d’Irlanda del Nord, acompanyats pels seus músics. Resultaren espectaculars i foren molt aplaudits. 

I, per tancar la inauguració, va actuar el quartet Mèlt, guanyadors del ”Oh Happy day” de TV3 (2015).


Es ficaren el públic a la butxaca amb cançons com: “Masterpiece” (un combinat de fragments dels grans compositors clàssics), “Ton pare no té nas” (mallorquina), “Cantares” (emocionant, pèls de punta), “Muntanyes del Canigó”, tradicional, com “Baixant de la font del gat”, que malgrat tenir un text molt curt, la feren durar 4 minuts.  Un espectacle espectacular, i valgui la redundància. El públic esgotà els CDs que estaven a la venda al final del concert.
___________


Abans del concert vam fer un tomb per la plaça Major de Vic.

Davant de l’Ajuntament estaven fent la presentació de la “Marxa dels vigatans” d’enguany. Al centre de la taula, Anna Erra, l’alcaldessa de Vic.

La marxa dels vigatans va néixer l’any 2003, amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d’Osona. “Vigatans” és el nom amb què es van donar a conèixer els partidaris de Carles d’Àustria –bona part d’ells originaris de la Vegueria de Vic-, durant la Guerra de Successió (1705-1714). És organitzada per l’Òmnium Cultural i l’any passat hi van participar 3.500 persones.

Enguany se celebrarà el dia 9 de setembre a les 21,30 hores i tenen el repte d’il·luminar la plaça Major de Vic, sota el lema “Il·lumina la Marxa dels Vigatans. Reserva la teva torxa”. La direcció artística de La Marxa anirà a càrrec dels Comediants.
__________

El dia 28 de març de 2004 vaig fotografiar aquesta Santa Rita a l’església del Carme de Vic. Vam anar a un curs organitzat per la Societat Catalana de Pediatria a El Muntanyà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada