divendres, 3 de febrer del 2017

CAPÍTOL 126: LES SANTES RITES DE MALLORCA.


Fins ara he publicat les Santes Rites de les illes de Malta (capítol 46), Sardenya (capítol 69), Còrsega (capítol 75), les Pitiüses (Capítol 81), Menorca (capítol 84) i Sicília (capítol 89). De les illes de la Mediterrània occidental només falta Mallorca.


Mallorca és l’illa més gran de l’arxipèlag balear i de l’Estat Espanyol. És entre l’illa de Menorca i les illes Pitiüses.  


Segons el “Travellers Choice” de Tripadvisor, Mallorca és la millor illa de l’Estat Espanyol i la sisena del món. Segons “The Times”, Palma és el millor lloc del món per viure-hi (fou escollida entre 50 ciutats del món). No és d’estranyar, doncs, que 55 Santes Rites -que són moltes- hagin triat viure a Mallorca.


La devoció a Santa Rita començà l’any 1714 i el promotor en fou el mallorquí Julián Ginard Rives, religiós agustí del convent de Nostra Senyora del Socors de Palma. Després d’una greu  intervenció quirúrgica que acabà feliçment, es va comprometre a promoure’n la devoció.


Des de llavors fins als nostres dies, la Santa Rita de l’església del Socors de Palma  és un focus important d’atracció religiosa per a molts i diversos sectors de la societat mallorquina. Al cançoner popular de Mallorca hi figura aquesta estrofa, que corria de boca en boca per tota l’illa:

Santa Rita anava a missa
Amb un vestit molt hermós,
Els àngels l’acompanyaven
An el convent del Socors....


Hem anat moltes vegades a Mallorca perquè hi viu la meva germana Ramona. Amb ella hem recorregut l’illa diverses vegades, fotografiant Santa Rita als pobles assenyalats en verd.
Les imatges de la Santa mallorquina són clàssiques, excepte les de l’església del Socors, i els quadres de Pina, Algaida i Lloret de Vista Alegre. A l’illa és on he trobat més Santes Rites en una pradel·la i en capelletes portàtils.

PALMA (12)

A Palma he fotografiat 12 Santes Rites: en 6 esglésies i a la Casa General de les Agustines. La més coneguda i celebrada és la del Socors.


Església del Socors: És a la capella de Sant Nicolau de Tolentino, coneguda també com Set Capelles -perquè hi ha set altars-, i popularment com Santa Rita. La imatge actual fou instal·lada l’any 1758.


A la volta de la capella hi ha una  pintura al fresc: representa la glorificació de Santa Rita, obra de Pedro Barceló (any 1950).


L’any 2002 vaig ser a l’església del Socors l’endemà de la seva festa. 


Església de Santa Magdalena: No té tants seguidors com la del Socors, però Déu n’hi do. 


Casa General de les Agustines de l’Empar: A més del quadre de la foto hi ha una escultura, dues capelletes, un mural  i una relíquia.

A Palma també he fotografiat la Santa Rita de les esglésies de la Concepció i del Sagrat Cor, i la d’un quadre de l’església del Socors.

SINEU (7)

És al centre de l’illa,  on viu la meva germana. Hi he fotografiat 7 Santes Rites.


Església de Santa Maria de Sineu: A més de la imatge, hi ha una pintura al retaule de l’altar.


Casa de Domingo i Marilen Frau: La capelleta de la casa de la nostra amiga Marilen.    


Consulta de la Dra. Eva Fernández López: La meva germana em va sorprendre amb aquesta Santa Rita que és a la consulta de la seva odontòloga. Hi pot anar tranquil·la...


Casa de la meva germana Ramona: En té dues. La rititis és familiar...

La setena era a la botiga de Can Forneretes i és molt original.

FELANITX (7)


Convent de Sant Agustí: És la Santa Rita venerada pels devots de la comarca. El retaule és del segle XVII, però la imatge actual és de l’any 1920. A més, a l’església hi ha dos retaules i una imatge amb una relíquia. 


Església de Sant Miquel: A més de la imatge de la foto, hi ha una altra Santa Rita en una pradel·la.

A l’altar de Sant Pau Ermità, del Santuari de Nostra Senyora de Sant Salvador, hi ha una Santa Rita en una pradel·la. Al Santuari  també hi ha els mariol·los del ciclista Guillem Timoner.

ANDRATX (2)


Església Santa Maria: A més de la imatge, també hi ha un quadre magnífic.

PORRERES (2)


Església de la Consolació: el mossèn, que era conegut de la meva germana, ens obrí l’església.


Convent de Sant Felip Neri: El jove frare filipista -Sisco Novella- tingué l’amabilitat d’obrir-nos l’església de l’immens convent on només hi vivien dos frares (any 2009).

ARTÀ (2)


Església de la Transfiguració del Senyor: A més, a l’església de Sant Francesc, també hi ha un altre quadre més clàssic.

CAMPANET (2)


Convent de les Agustines de l’Empar: La capelleta la van anar a buscar les monges a l’algorfa perquè la pogués fotografiar.


Església de Sant Miquel: És en una pradel·la. El nostre amic Joan Parets és l’actual mossèn de Campanet.

VALLDEMOSSA (2)


Parròquia de Sant Bartomeu: Fotografiada per la meva germana. A més, hi ha un quadre a la Cartoixa fotografiat per la meva cunyada Asun.

ALARÓ


Església de Sant Bartomeu: Alaró fou el primer poble de Mallorca que tingué electricitat (any 1901).

MANACOR


Església dels Dolors: És un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Són fills il·lustres de Manacor: el cantant Guillem d’Efak, l’escriptora Maria Antònia Oliver, el músic Antoni Parera, i el tenista Rafa Nadal.

SANTANY


Església de Sant Andreu : l’església era tancada, però aconseguírem fer la fotografia gràcies a Immaculada, esposa de Joan Vidal, amics de la meva germana. És a l’altar del Sant Crist.

PORTO CRISTO


Església de la Mare de Déu del Carme: Porto Cristo és conegut per les coves del Drac, que tenen un dels llacs subterranis més grans del món.

SANTA MARGALIDA


Església Parroquial de Santa Margalida: Santa Margalida és el poble del banquer Juan March.

SÒLLER


Capella de l’Hospici (antic hospital): Actualment és una residència de la tercera edat. Hi vam tenir accés perquè una de les monges era de Sineu.

LLORET DE VISTALEGRE


Nostra Senyora de Loreto: És un quadre antic. A la pell del nen s’hi poden veure grans de la pigota (verola); Santa Rita també fou advocada contra la pigota. Aguanta un petit crucifix amb una sola mà mentre els angelets se la miren.

INCA


Capella de les Germanes de la Caritat: Ciutat coneguda per la indústria del calçat i marroquineria.

CAIMARI


Església Immaculada Concepció: És en una pradel·la que va fotografiar la meva germana.

ALGAIDA


Església de Sant Pere i Sant Pau: És de les poques Santes Rites  que no porta crucifix i aguanta un llibre amb la mà dreta. A més, l’hàbit no és tot negre com de costum, i l’estigma és superlatiu. És original.

PINA


Església Sant Cosme i Sant Damià: És un quadre antic;  està agenollada i sosté el crucifix amb una sola mà.

També he fotografiat la Santa Rita de l’església de Sant Llorenç de Selva; de l’església de Santo Domingo de Pollença; de l’església de Sant Pere de Petra; de la parròquia de Santa Maria del Camí; de l’església de Sant Julià de Campos; de l’església de Sant Joan del poble del mateix nom; de l’església de Sant Mateu de Bunyola i de l’església de Sant Joan de Muro. 


En les Santes Rites de Mallorca he comptat amb el suport de la meva germana Ramona i de Mossèn Joan Parets (foto de l’any 2009).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada