dissabte, 10 de juny del 2017

CAPÍTOL 137: SEGUINT ELS PASSOS DE JESÚS A TERRA SANTA: EPISODIS DE LA VIDA DE JESÚS.

Terra Santa és el conjunt de territoris geogràfics on es desenvolupà bona part dels fets bíblics, tant de l’Antic com del Nou Testament. En la nostra visita a Terra Santa visitàrem gran part d’aquests llocs.

NATZARET: L’ANUNCIACIÓ DE L’ÀNGEL GABRIEL A MARIA.


És on va créixer Jesús. L’església de l’Anunciació n’és l’atractiu més important. Actualment és la ciutat àrab més poblada en territori israelià (50.000 habitants).


Església de l’Anunciació: és damunt la cova de l’Anunciació. Fou construïda entre 1960 i 1969 i molt criticada pel seu cost en una zona econòmicament deprimida. Consta d’una església inferior i d’una superior.


Al costat de l’altar hi ha aquest quadre: l’àngel Gabriel donant la notícia a Maria.


A prop hi ha l’església de Sant Josep, construïda l’any 1914, damunt d’on hi havia la casa de Josep, el fuster. Al davant hi ha aquesta escultura, amb els genolls pelats perquè els pelegrins hi freguen les mans.

BETLEM: NAIXEMENT DE JESÚS.

És a Cisjordània; té 27.000 habitants entre cristians i àrabs (musulmans), que són majoria. Aquí van néixer Jesús i, mil anys abans, el rei David.


La Basílica de la Nativitat és una de les més antigues del món. Està compartida pels franciscans, pels ortodoxos grecs i pels armenis.


Des del cor de la basílica es baixa a la cova de la Nativitat, propietat dels ortodoxos grecs. Aquesta estrella de plata de 14 puntes, sota l’altar, indica el punt on va néixer Jesús.


A la dreta hi ha la cova dels Mags, propietat dels franciscans. Uns sacerdots orientals hi estaven oficiant.    


Al costat hi ha l’església de Santa Caterina (dels franciscans), on celebren els oficis la nit de Nadal.


Al claustre hi ha aquest naixement gegant.

BET SAHUR:  ELS ÀNGELS ANUNCIEN ALS PASTORS EL NAIXEMENT DE JESÚS.


A Bet Sahur, a 2 km de Betlem, s’ha identificat el camp dels pastors on els àngels anunciaren el naixement de Jesús. Hi ha una església, construïda el segle passat, que recorda aquest fet.


A més, hi ha la cova on els àngels anunciaren el naixement.

QASR EL-YAHUD: JOAN BATEJA JESÚS AL RIU JORDÀ.



El punt del Jordà on va ser batejat Jesús és a Qasr el-Yahud, a la frontera de Cisjordània amb Jordània, en una zona militar insegura. Fou reoberta als pelegrins l’any 2011 i disposa de modernes instal·lacions turístiques. A la vora del riu hi havia una gentada fent cua per ser batejats.
________

La ciutat de TABGHA és a la riba nord-occidental del llac Tiberíades i, segons la tradició, aquí s’esdevingueren tres episodis fonamentals dels Evangelis: la multiplicació dels pans i els peixos, el sermó de la muntanya i la pesca miraculosa, on es va atorgar el primat a Pere. Són commemorats per tres santuaris:


ESGLÉSIA DE LA MULTIPLICACIÓ DELS PANS I ELS PEIXOS: sota l’altar hi ha la pedra on Jesús va deixar els pans, venerada pels pelegrins des del segle IV;  al davant, un mosaic bizantí (una panera de pa i dos peixos) que recorda el miracle.




ESGLÉSIA DEL PRIMAT: és a la vora del llac Tiberíades. Commemora el lloc on Jesús es va aparèixer als deixebles per tercera vegada després de ressuscitat, per confiar a Pere la guia espiritual de l’església. 




Dins l’església hi ha la roca coneguda com “mensa domini”, la taula on van menjar Jesús i els seus deixebles.

ESGLÉSIA DE LA BEATITUT: és a la muntanya del mateix nom i commemora el sermó de la muntanya.

CAFARNAÜM: LA CIUTAT DE JESÚS.


En aquest poble, a la vora del llac Tiberíades, són ambientats nombrosos episodis dels Evangelis. Quan Jesús  fou expulsat de Natzaret hi va anar a viure, a la casa de Pere.


Ruïnes de Cafarnaüm. Al fons, l’edifici modern, on es guarden les restes de la casa de Pere. 


Restes de la Sinagoga de Cafarnaüm. 

MONT TABOR: TRANSFIGURACIÓ DE JESÚS.



És considerat un mont sagrat, perquè apareix en els episodis més antics de la Bíblia. La Basílica commemora la transfiguració de Jesús davant Pere, Santiago i Joan.

JERICÓ: LA TEMPTACIÓ DEL DIABLE.

Jericó és, amb Damasc, un dels assentaments més antics del món. És a 240 metres sota el nivell del mar. Des del 2005 és sota el  control total dels palestins.



Al monestir ortodox grec de la Quarantena hi vam pujar amb telefèric.


És un dels tres llocs de les muntanyes del desert de Judea on Jesús fou temptat pel diable. A la capella de la Primera Temptació hi ha una pedra damunt la qual s’asseia Jesús, segons diuen.


Des del monestir hi ha una vista magnífica de Jericó.

JERUSALEM: EL FINAL.


Seguint els passos de Jesús arribàrem a l’hort de Getsemaní (mont de les oliveres), on començà el capítol anterior i que acabà a la Via Dolorosa i al Sant Sepulcre.

3 comentaris: