dimecres, 3 d’abril del 2013

CAPÍTOL XLVI. LES SANTES RITES DE MALTA.


Del dia 15 al 22 de maig de 1999 vam fer un creuer per la Mediterrània per celebrar els primers 30 anys de Pau amb Isabel. Ara ja en portem quasi 44; nosaltres sóm de la generació que ens vam creure al capellà quan a l’altar ens va dir que era per tota la vida...
El dia 20, el vaixell anomenat “Legend of the Seas” va amarrar al port de La Valetta, capital de Malta. L’entrada al port va ser espectacular, no debades La Valetta va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO l’any 1980.


                                               El port de La Valetta.


                          El "Legend of the Seas" amarrat al port de La Valetta.


Malta està formada per tres illes (Malta, Gozo i Comino) i està situada  93 km al sud de Sicília i 350 al nord de Líbia.


Actualment té 420.000 habitants i la població és d’origen àrab, sicilià, normand i espanyol. La capital és La Valetta que té 10.000 habitants (l‘àrea metropolitana 100.000). El 90% són catòlics i l’Església té molta influència. Els idiomes oficials són l’anglès i el maltés, però 2/3 parts parlen italià, idioma oficial fins 1934.


La bandera consta de dos franges verticals del mateix tamany de color blanc (la més propera al pal) i vermell. Al quadrant superior més proper al pal hi ha la Creu de Sant Jordi, atorgada pel Govern britànic pel seu comportament heroic durant la Segona Guerra Mundial. Els colors blanc i vermell han estat els colors d’Armas de Malta des de l’Edat Mitjana.

RESUM HISTÒRIC: El visitant més famós de Malta fou Sant Pau que va naufragar i va anar a parar a l’illa 60 anys després de Crist i va aprofitar per cristianitzar-la.  L’any 1282 va ser conquistada per Roger de Llúria i va passar a mans de la Corona d’Aragó. L’any 1530 l’emperador espanyol Carlos I va donar l’illa als cavallers de l’ordre de Sant Joan de Jerusalem a canvi d’un ocellot: un falcó maltés l’any. El 1814 va passar a ser colònia anglesa. El dia 21 de setembre de 1964 va obtenir la independència del Regne Unit, es va adherir a la Unió Europea el dia 1 de maig de 2004 i va accedí a la zona euro el dia 1 de gener de 2008.

                                              La porta d'entrada a Mdina.

MDINA és una ciutat emmurallada situada al centre de l’illa coneguda com “La ciutat del silenci” i amb 3.000 anys d’existència. Els carrers són estrets i empedrats i té palaus i esglésies del segle XV. Va ser la capital de Malta fins l’any 1530, quan Carles I va regalar l’illa als cavallers de l’ordre de Sant Joan de Jerusalem i la van traslladar a La Valetta. Abans d’arribar a Mdina vam veure una casa amb una gran bandera del Barça. Ah ! a Malta els cotxes circulen per l’esquerra. El terra de la  catedral catòlica de Sant Pau està plena de tombes de marbre dels cavallers de l’Ordre. 


                                                  Un carrer de Mdina.

                                                    Escolars de Mdina.

LA VALETTA: La millor vista de la ciutat des  dels Jardins Upper Barrakka situats a la part més alta de les muralles de la ciutat. 




REPUBLIC STREET és el carrer principal de la ciutat.


LA COCATEDRAL DE SANT JOAN és el monument més important de l’illa. Fou construïda per l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem entre 1573 i 1578. És una obra d’art. Hi ha vuit capelles, cada una d’elles dedicada al sant patró de cadascuna de les vuit llengües de l’ordre. Al costat dret hi ha la capella de la “Llengua d’Aragó” dedicada a Sant Jordi i la de Castella dedicada a Sant Jaume. La d’Aragó és una de les millors mostres del barroc maltès. En ella estan enterrats els Grans Mestres de l’Ordre Rafael i Nicolau Cotoner que eren mallorquins.



                                Anunci a la catedral de la Festa de Santa Rita.

Al terra de la catedral hi ha les tombes dels cavallers de l’Ordre cobertes per làpides de marbre multicolor molt vistoses on figura l’escut del cavaller, juntament amb fets que va protagonitzar.
A l’Oratori hi ha la pintura de Caravaggio “La decapitació de Sant Joan Baptista”.
Al terra del Museu de la catedral  hi ha enterrat un personatge que té la inscripció en català: “Aquí descansen les cendres de FR. Nicolau Abri Dezcallar, GR. Prior de Cataluña Comdor de Espluga Calva y de Barccelona. Pecador miserable morí als 21 Novem. 1794.”

                           Làpida d'una de les tombes que hi al terra de la catedral.

                                       La làpida del Maestre d'Espluga Calva.

                                        Detall d'una façana de La Valetta.

                                  Memorial de la Segona Guerra Mundial.

LES SANTES RITES DE LA VALETTA: Les vam trobar a la St Augustine’s Church situada al carrer Old Bakery cantonada St John Street. Davant de l’església hi havia un gran cartell de banda a banda del carrer anunciant la festa de Santa Rita que era al cap de dos dies.

                          Plànol de La Valetta per localitzar l'Augustine's Church.

                                  A la cantonada hi ha una estàtua de Sant Agustí.

Dalt de la porta d'entrada hi ha una escultura de Santa Rita.

Anunci de la Festa de Santa Rita que s'havia de celebrar al cap de dos dies. 

L'estàtua de Santa Rita estava col.locada en un lloc preferent de l'església perquè ja estaven celebrant la seva festa.




A l'Altar Major hi havia un espectacular quadre de Santa Rita.

L'última fotografia de La Valetta des del vaixell que s'allunya.







1 comentari:

  1. http://www.inh.cat/articles/La-influencia-de-la-llengua-catalana-en-els-noms-d'ocell-maltesos

    ResponElimina