divendres, 19 d’abril del 2013

CAPÍTOL XLVIII. “PONGAMOS QUE HABL0 DE LAS SANTAS RITAS Y LOS FLIXANCOS DE MADRID” (Joaquin Sabina dixit).


Aquest capítol no es podria escriure sense parlar dels flixancos que viuen a Madrid, perquè l’objectiu dels quatre viatges a la capital del Reino estava repartit al 50% en trobar a Santa Rita i a acompanyar als flixancos en les seves trobades anuals.
I tampoc no es podria escriure sense la col·laboració de Manolo i Dolores Alabart, flixancos de soca-rel que tenen la virtut de viure a Madrid des de fa molts anys i com si no passés res.
Manolo va néixer per la música (li ve de família) i ha contagiat la seva afició a la seva descendència. I jo li vaig contagiar la rititis, i em va acompanyar a recórrer Madrid darrera de Santa Rita.
Hem tingut la sort de comptar amb la seva hospitalitat a Madrid i de gaudir de moments musicals memorables a casa seva una vegada acabat el compromís amb la Santa. Ell pot tocar qualsevol instrument, jo la guitarra, i amb les veus de Dolores i Isabel hem viscut nits inoblidables acompanyats puntualment per Pepe Vidal, ex-veí d’Alcalà de Henares.

Fer música i cantar amb Manolo és un plaer perquè en sap un rato.

Agruparem les 20 Santes Rites de Madrid en cadascun dels viatges:


FEBRER DE 2003: en el primer viatge vam anar per feina i vam trobar 15 Santes Rites. 



IGLESIA DE SANTA RITA. Calle Gaztambide 75.





Aquesta església és la referència madrilenya pels devots de Santa Rita i té una escultura de color blanc a la façana i una altra dintre.














IGLESIA DEL CARMEN Y SAN LUIS.
Calle del Carmen 10.





Amb tots els respectes aquesta Santa Rita sembla que estigui en la fase aguda d'una senyora hepatitis, almenys la icterícia que presenta és molt evident.











IGLESIA DE SAN PEDRO EL VIEJO. Calle del Nuncio 14.





Porta una creu tan petita que li cap a la mà esquerra.













IGLESIA COLEGIATA DE SAN ISIDRO. Calle de Toledo 37.





Aquesta Santa Rita és més semblant a la Dolorosa que a la nostra Santa.












IGLESIA DE LA CONCEPCIÓN. Calle de Goya 26.






Aquesta és la imatge clàssica de Santa Rita.












IGLESIA DE SANTA MÓNICA (Agustinos Recoletos). Calle Príncipe de Vergara 87.







Aquesta també és clàssica.











IGLESIA DE SAN JERÓNIMO EL REAL. Calle de Moreto 4.




Aquesta església és coneguda pels madrilenys com "Los Jerónimos". Està situada darrera del Museu del Prado i és una de les esglésies amb més història de la capital, i com no podia ser d'una altra manera té la seva Santa Rita. L'església dona nom al barri que pertany al districte de Retiro. 










IGLESIA DE SAN JOSÉ. Callle de Alcalá 43.



Aquesta Santa Rita és original perquè porta el vestit de roba, cosa gens habitual. Més del 80% estan a Espanya i la majoria a Andalusia. 













IGLESIA DE LA SANTA CRUZ. Calle de Atocha 6.




Cara de pena, penita, pena.









IGLESIA DEL SALVADOR Y SAN NICOLÁS.
Calle de Atocha 58.





Una altra de les clàssiques.













IGLESIA DE SANTA TERESA Y SANTA ISABEL. Glorieta de Joaquin Sorolla.




Aquesta Santa Rita té la particularitat que té els braços oberts i agafa la creu amb una sola mà. És curiós, que de les 20 Santes Rites de Madrid, 8 agafen la creu amb una sola mà, cosa poc freqüent. 











IGLESIA DE SAN ILDELFONSO. Calle de Colón 16.


Aquesta té les galtes molt vermelles que fan sospitar una escarlatina incipient a part d'una fractura dels dits de la mà esquerra.









PARROQUIA DE NUESTRA SEÑORA DE COVADONGA. Calle de Francisco Silvela 2.




Nostra Senyora de Covadonga té a la seva església la forta competència de Santa Rita. 













IGLESIA DE NUESTRA SEÑORA DE LAS MARAVILLAS Y SANTOS JUSTO Y PASTOR. Calle Dos de Mayo 11.




Sense comentaris.














PARROQUIA DE NUESTRA SEÑORA DE LOS ANGELES. Calle de Bravo Murillo 93.






Sense comentaris.













El dissabte dia 8 a les 5 de la tarda ens vam trobar als salons de l’Hotel Palace a prendre el te amb uns quants flixancos que viuen o vivien a Madrid. Aquesta trobada va ser l’embrió de les Trobades que fan anualment els Flixancos que viuen a Madrid. 

Dempeus d’esquerra a dreta: Dolores Pérez, Manolo Alabart, Josep Maria Pujals, Josep Cervelló, Josefina Sabaté i Paquita Marsal. Asseguts d’esquerra a dreta: Pepe Vidal, el mestre Batiste Sabaté (A.C.S.), Eufemia Redondo i Àngel Coballes.

ABRIL-MAIG DE 2004: al segon viatge només vam trobar una Santa Rita a la capital.

IGLESIA DE SANTA CRISTINA. Paseo de Extremadura 132.


A part de les excursions a la “Sierra” i a Paracuellos del Jarama, el dissabte dia 1 de maig a la tarda vam acompanyar als flixancos que viuen a Madrid a portar un ram de roses vermelles al Memorial de les víctimes de l’atemptat terrorista del dia 11 de març a l’estació d’Atocha.


Flixancos a l’hivernacle de l’antiga estació d’Atocha: Dempeus i d’esquerra a dreta: Manuel Alegre, Sabina Pérez (A.C.S.) el mestre Batiste Sabaté, Àngel Coballes, Eufemia Redondo, Paquita Marsal, Josefina Sabaté, Isabel Sala i Dolores Pérez. Agenollats i d’esquerra a dreta: Manolo Alabart, Josep Cervelló i Josep Maria Pujals.


ABRIL DE 2009: aquesta vegada ens vam estrenar amb l’AVE. Vam trobar dos Santes Rites:

CURIA PROVINCIAL DE SANTO TOMÁS DE VILLANUEVA (Agustinos). Calle de Briones 26.




Hi havia dos Santes Rites. La de bronze és molt original i està a un passadís del centre. L'altra està a un vitrall de la capella. 








En aquest viatge vam tenir temps de visitar el Museu Thyssen Bornemisza, 
el Parc El Capricho situat molt a prop de la casa de Manolo i un recorregut pel Madrid dels Austries comentat per Elias, un amic d’Àngel Coballes, madrileny atípic i il·lustrat que tenia molt bon concepte dels catalans. Vam començar prenent un caldo a la Casa Lhardy, un dels restaurants més antics de Madrid.
El diumenge 26 vam assistir al dinar dels Flixancos que viuen a Madrid al restaurant “El Trobador” del passeig Recoletos. La conferenciant invitada va ser Aurora Masip.

Els 27 flixancos que vam assistir al dinar. Entre ells veureu a Manuel Cortés, Isidre Salamé, Úrsula Jaumot i Jaume Montia vinguts de Barcelona, el matrimoni Soriano des de  Flix i el matrimoni Mur des de Sant Carles de la Ràpita.

MAIG DE 2011: en aquest viatge vam trobar dos Santes Rites:

MONASTERIO SANTA ISABEL O DE LAS AGUSTINAS RECOLETAS. Calle Santa Isabel 48bis.





Aquesta Santa Rita anava molt mudada, era diumenge i portava el vestit adient.













IGLESIA DE SAN MANUEL Y SAN BENITO. Calle Alcalá 83.



És de les poques imatges de Santa Rita de color blanc que hi ha a Espanya. 














En aquest viatge vam poder veure a  la casa de Manolo com el Barça guanyava la Champions al Manchester a Londres. I el diumenge 29 de maig vam assistir al dinar dels flixancos a l’hotel Osuna. El conferenciant invitat va ser Josep A. Collazos. 

Dempeus i d’esquerra dreta: Luis Bermudez, Angel Coballes, Oscar Soriano, Eufemia Redondo, Antonio Calvo, Fina Sabaté, Dolores Pérez, Sabina Diez (A.C.S.) Manuel Alegre i Isabel Sala. Agenollats d’esquerra a dreta: Marta Garcia, Remei Llombart, Josep Cervelló, Josep A. Collazos, Guillermina Mur, Miguel Soriano (amb el seu net Alex), Manolo Alabart i Josep Maria Pujals. 

Pongamos que ya hemos terminado de hablar de las Santas Ritas y los flixancos de Madrid
(Joaquin Sabina una altra vegada).




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada